Binnenland spreekt: Tijd voor eenheid tussen Marrons en Inheemsen

inheemsen protest

Steeds luider klinken de kritische geluiden over de politieke en sociale behandeling van de Inheemse en Marrongemeenschappen in Suriname.

Volgens diverse activisten en denkers is het hoog tijd voor eenheid in plaats van verdeeldheid.

“De parallellen tussen de Inheemsen en Marrons zijn te duidelijk om te negeren. Hun gedeelde geschiedenis van strijd, marginalisatie en overleving zou vandaag de basis moeten zijn voor gezamenlijke actie,” stellen zij.

De Inheemsen zijn de oorspronkelijke bewoners van Suriname. De Marrons zijn nazaten van tot slaaf gemaakten die hun vrijheid bevochten door te vluchten naar het binnenland.

Beide groepen vestigden zich in moeilijk bereikbare bosgebieden – niet uit voorkeur, maar uit noodzaak, opgejaagd door koloniaal geweld en uitsluiting.

Tot op de dag van vandaag is er voor velen in het binnenland beperkte toegang tot schoon drinkwater, goede zorg, degelijk onderwijs en essentiële infrastructuur.

Critici signaleren dat deze gedeelde achterstelling te vaak wordt overschaduwd door conflicten tussen de groepen, vaak gevoed door politiek opportunisme en verdeeldheid over bijvoorbeeld landrechten.

“Dat is een valkuil,” zegt een woordvoerder uit het binnenland. “We mogen niet toestaan dat we tegen elkaar worden uitgespeeld, terwijl we allebei slachtoffer zijn van hetzelfde systeem.”

Hoewel erkend wordt dat het oorspronkelijke landrecht bij de Inheemsen ligt, onderstrepen velen ook het bestaansrecht van Marrons in het bos.

“De geschiedenis van beide volken is onlosmakelijk verbonden met het binnenland,” klinkt het. “In plaats van elkaars claim te betwisten, moeten we samen opkomen voor onze collectieve rechten.”

De roep om samenwerking klinkt steeds dringender in een tijd waarin grote delen van het binnenland zonder instemming van de lokale bevolking worden verkocht en vernietigd.

“De bossen worden leeggeroofd, onze kinderen verlaten hun dorpen bij gebrek aan kansen, en wij worden genegeerd – politiek en maatschappelijk,” aldus een criticus.

De vraag die rijst in aanloop naar de verkiezingen van 25 mei 2025 is confronterend: Op wie ga jij stemmen? Op partijen die jouw bestaan negeren, jouw leefgebied verkopen en jouw toekomst vernietigen?