fbpx

Binnenkort nieuwe EU-regels in werking voor export agrarische producten

Per september 2019 en december 2019 treden nieuwe EU-regels in werking voor de export van agrarische producten naar de Europese Unie (EU).

Suriname exporteert wekelijks gemiddeld 50 ton groenten per luchtvracht naar Nederland. De nieuwe EU-regels hebben een direct gevolg voor de export van onze producten, zegt de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS).

Om de huidige bestaande Nederlandse exportmarkt te behouden, die zelfs enorme groeipotentie heeft, dienen wij als Suriname een aantal maatregelen te treffen.

VEAPS verzoekt de overheid een pad uit te zetten die zorgdraagt voor het behoud van onze marktaandeel en deze te vergroten. “Binnen dit kader dienen we als stakeholders gezamenlijk een beleid uit te voeren, waarbij het ministerie van LVV, als de autoriteit de leiding neemt en de lijnen uitzet en maatregelen treft en implementeert”, zegt de organisatie.

BEKIJK OOK
Bijkans 130 personen gedecoreerd aan vooravond Srefidensi

In de laatste week van juni hebben de VEAPS-bestuursleden Swami Girdhari en Riwaash Nanda een bezoek gebracht aan Nederland en gesprekken gevoerd met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), Wageningen Universiteit & Research (WUR) en het Groenten Fruithuis om nader geïnformeerd te worden over de nieuwe EU-regelgeving en de maatregelen die getroffen dienen te worden om onze export veilig te stellen.

Om de informatie te delen met de leden en boeren en overige betrokkenen in de sector organiseert VEAPS donderdag een lezing en paneldiscussie over de nieuwe EU-regelgeving en de impact voor de export van agrarische producten naar de Europese Unie.