Binnenkort herstel Arawarasluis

GFC NIEUWS- Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft in Nickerie aangekondigd dat er op korte termijn een openbare aanbesteding wordt voorbereid voor het herstel van de Arawarasluis.
Deze sluis die de boven Nickerierivier met de Wayamborivier verbindt, is reeds vele jaren niet in orde.
De sluis is tegenwoordig weer actueel omdat de zouttong van de Nickerierivier steeds dichterbij Wageningen komt waardoor er niet voldoende zoetwater is om gepompt te worden richting de rijstarealen in de Middenstandspolder en Wageningen.
Indien de Arawarasluis goed functioneert, kan deze van tijd tot tijd worden afgesloten waardoor er meer zoetwater beschikbaar komt.
Parmessar heeft in december 2019 persoonlijk poolshoogte genomen bij het pompgemaal Wageningen en deze maatregel als oplossing voor het watertekort besproken. De bewindsman kijkt ook uit naar de voltooiing van de rehabilitatie van het pompgemaal Wageningen die vanwege enkele onvoorziene omstandigheden nog niet vlot loopt.
Zaterdag heeft de minister bij de startsein voor de lading van export van rijst naar Venezuela in Nickerie bekend gemaakt dat de Arawarasluis zal worden aangepakt.
Volgens Parmesar zal dit de staat vele miljoenen kosten maar in het belang van de bijkans 7000 ha rijstareaal die met een tekort aan water wordt bedreigt, zal dit gedaan moeten worden.
De bewindsman wees zijn gehoor op de veranderende klimatologische omstandigheden waardoor zoetwater steeds schaarst wordt en de gebrekkige infrastructuur die door een jarenlang gebrek aan onderhoudt dringend moet worden aangepakt.
Ook het pompgemaal Wakay dat aan een onderhoudsbeurt toe is, heeft de aandacht van Parmessar.

Overige berichten