fbpx

Binnen een week opnieuw recall bloeddrukverlager Losartan

Redactie GFC Nieuws — Het blijft rommelen aan het medicijnenfront. Minder dan een week terug meldden wij dat de Amerikaanse leverancier van het bloeddrukmedicijn Losartan nog meer batches hiervan had teruggehaald, na een eerdere recall. Woensdag breidde Legacy Pharmaceutical Packaging de terugroepactie uit met nog eens 3 partijen Losartan die vervuild zijn met een kankerverwekker.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) maakte gisteren de uitgebreide recall bekend van Losartan-kaliumtabletten. Partijen Losartan die eerder nog als veilig werden beschouwd, blijken nu ook vervuild met sporen van NMBA (N-Nitroso N-methyl 4-amino-boterzuur).

Ook nu gaat het weer om tabletten die zijn gemaakt door het Indiase bedrijf Hetero Labs Limited. Het middel Valsartan, dat onlangs werd teruggeroepen vanwege vervuiling met NMBA, is eveneens door dit bedrijf gemaakt. Ook Valsartan geproduceerd door de Chinese firma Zhejiang Huahai Pharmaceuticals, bleek vervuild.

OOK INTERESSANT
Tarief voor stroom nog steeds 1,43 SRD per kilowattuur

De leverancier drukt gebruikers op het hart om, ondanks de recall, toch niet zomaar te stoppen met het gebruik van de medicijn. Abrupt de inname beeindigen kan namelijk ernstige gevolgen hebben.

De afgelopen maanden zijn diverse malen bloeddrukmedicijnen teruggeroepen vanwege vervuiling met mogelijk kankerverwekkende stoffen.

Het ging om geneesmiddelen die valsartan, losartan of irbesartan bevatten. Hieronder vallen ook combinatietabletten met valsartan en amlodipine of valsartan, amlodipine en hydrochloorthiazide.