fbpx

Bijwonen van live sportevenementen verbetert welzijn en vermindert eenzaamheid

GFC NIEUWSREDACTIE- Nieuw wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het bijwonen van live sportevenementen het welzijnsniveau verbetert en gevoelens van eenzaamheid vermindert.

Gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Public Health, is het onderzoek de eerste grootschalige studie om de voordelen van het bijwonen van elk type live sportevenement te onderzoeken.

De studie, uitgevoerd door academici van de School of Psychology and Sport Science van de Anglia Ruskin University, gebruikte gegevens van 7.209 volwassenen in de leeftijd van 16-85 jaar in Engeland die deelnamen aan de Taking Part Survey, die werd uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Digitale Zaken, Cultuur, Media en Sport van de Britse regering.

Het bleek dat het bijwonen van live sportevenementen resulteert in hogere scores van twee belangrijke metingen van subjectief welzijn – tevredenheid met het leven en een gevoel van “het leven is de moeite waard” – evenals lagere niveaus van eenzaamheid.

OOK INTERESSANT
Antibiotica vermindert risico op overlijden niet bij veel voorkomende luchtweginfecties

Deze resultaten zijn significant omdat eerdere studies hebben aangetoond dat hogere tevredenheidsscores voor het leven geassocieerd zijn met minder levensbeperkende aandoeningen en een betere fysieke gezondheid, succesvol ouder worden en lagere sterftecijfers.

De nieuwe studie toonde ook aan dat het bijwonen van live sportevenementen leidt tot een toename van het gevoel van mensen dat “het leven de moeite waard is”, en de omvang van deze toename is vergelijkbaar met die van het verkrijgen van werk.

Veel initiatieven promoten momenteel de voordelen van fysieke deelname aan sport, maar de onderzoekers geloven dat het bekijken van live sportevenementen ook een toegankelijk en effectief hulpmiddel voor de volksgezondheid kan bieden om het welzijn te verbeteren en eenzaamheid te verminderen.