fbpx

Bijna-vliegramp boven India: drie vliegtuigen vliegen op elkaar af

India lijkt ontkomen aan wat een enorme vliegramp had kunnen zijn. Drie vliegtuigen – van de Nederlandse KLM, National Air Cargo (USA) en Eva Air, geregistreerd in Taiwan – vlogen elkaar afgelopen zondag op bijna dezelfde hoogte tegemoet.

De nieuwssite AeroInside, gespecialiseerd in luchtvaartnieuws, schrijft dat een Boeing 747-400 van National Air Cargo (NAC) die onderweg was van Bagram (Afghanistan) naar Hong Kong (China), toestemming vroeg om te klimmen naar FL350 (flight level, dus hoogte, van 35.000 voet – ruim 10.000 meter, red.).

De verkeerstoren vroeg het toestel te wachten op toestemming: “Stand-by, verwacht FL350”, maar het Amerikaanse toestel begon toch aan de klim.

De toestellen van de KLM en Eva Air vlogen op dat moment op respectievelijk FL330 (33.000 voet) en FL320, veel te dichtbij naar luchtvaartnormen.

Dit leverde een potentieel gevaarlijke situatie op, waardoor in de verkeerstoren alle alarmbellen gingen rinkelen. De toren droeg de Nederlandse en Taiwanese toestellen op beide een draai naar links te maken.

De piloten van de drie toestellen mogen bij het Indiase Aircraft Accident Incident Bureau (AAIB) uitleggen hoe deze situatie kon ontstaan.