Bijna 60 doden door dambreuk, verraderlijke modder houdt honderden gevangen in Minas Gerais

Redactie GFC Nieuws — Het aantal geregistreerde dodelijke slachtoffers van de dambreuk bij Brumadinho in de Braziliaanse staat Minas Gerais is opgelopen tot 58. Ongeveer 300 personen worden nog vermist, en de verwachting is dat het aantal omgekomenen nog meer zal toenemen.

Het reddingswerk verloopt moeizaam. De roodbruine modderpoel is verraderlijk, en hulpverleners moeten zich uiterst voorzichtig voortbewegen om te voorkomen dat zij zelf in de modder verdrinken.

Enige tijd was er zondag de angst dat nog een dam zou doorbreken, en de bewoners van de streek werden opgeroepen hun toevlucht te zoeken op hoger gelegen gebieden.

Maar na een uur of 10 verklaarden ingenieurs dat de situatie veilig was en konden de 24.000 omwonenden terug naar huis.

Een van de eigenaren van de dam, het mijnbedrijf Vale (dat samen met BHP Billiton eigenaar is van Samarco S.A., het bedrijf dat de mijn achter de gebroken dam exploiteert), verzekert dat het vrijgekomen afval voornamelijk uit zand bestaat en niet giftig is.

Maar bij een vergelijkbare ramp in 2015, toen een andere dam van hetzelfde bedrijf brak, ontdekte een onderzoeksteam van de VN dat het puin grote hoeveelheden giftige zware metalen bevatte.

De Braziliaanse justitie schat dat alleen al in Minas Gerais bij zeker 600 mijnen het gevaar bestaat dat dijken het zullen begeven.

Overige berichten