Bijna 200 personen doen mee aan antibioticacursus

Ruim 200 deelnemers, voornamelijk huisartsen, kregen afgelopen week twee dagen onderwijs over bacteriële infecties en het gebruik van antibiotica.

Wanneer patiënten een infectie hebben dienen (huis)artsen in eerste instantie te bepalen of het om een vermoedelijke virale of bacteriële infectie gaat.

De meeste virale infecties (zoals influenza (de griep) en de meeste gevallen van diarree en braken) behoeven geen behandeling en zullen vanzelf over gaan. Behandeling met antibiotica is in deze gevallen niet zinvol, maar kan wel tot problemen leiden zoals bijwerkingen en ontwikkeling van resistentie.

Voor bacteriële infecties zijn antibiotica vaak wel nodig, en dan is het belangrijk dat de arts de juiste antibiotica in de juiste dosering en voor de juiste tijdsduur voorschrijft.

Het onderwijs van de beide cursusdagen was er daarom met name op gericht om de kennis van artsen met betrekking tot antibiotica en infectieziekten op te frissen. De bedoeling is ook om antibioticagebruik te promoten en de opkomst van resistente bacteriën zoveel mogelijk te remmen.

Overige berichten