fbpx
Bijen dragen bij aan voedselzekerheid en behoud biodiversiteit en ecosysteem

De Verenigde Naties (VN) hebben 20 mei uitgeroepen tot ‘World Bee Day’.

Hiermee wil de VN de bewustwording vergroten van het belang van de bijdrage van bijen aan duurzame ontwikkelingen en de bedreigingen waarmee zij worden geconfronteerd. Bijen en andere bestuivers, zoals: vlinders, vleermuizen en kolibries, worden steeds meer bedreigd door activiteiten van de mens.

Door middel van Bijen en andere bestuivers kunnen planten, waaronder voedselgewassen, zich vermenigvuldigen. Hierdoor dragen zij ook bij aan voedselzekerheid. Bijen zijn ook de sleutel tot het behoud van de biodiversiteit en het ecosysteem. De invasie van insecten, pesticiden, veranderingen in landgebruik, zoals: monocultuurpraktijken, bebouwing en ontbossing met als gevolg onvoldoende drachtgebieden, kunnen de beschikbare voedingsstoffen verminderen en bedreigen de bijenkolonies.

In de beleidsnota van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is vermeld dat zij naast het zorg dragen voor het beleid van de drie bovengenoemde hoofdsectoren, ook verantwoordelijk is voor de bijenteelt. De afdeling Bijenteelt valt onder het Onderdirectoraat Landbouw en is gehuisvest in het district Coronie. Jaarlijks wordt door deze afdeling trainingen verzorgd om zodoende de honingproductie te stimuleren.

In ons land zijn er 40 imkers actief, desondanks is de productie van honing nog niet voldoende voor de lokale markt.

In het kader van Wereld Bijendag had Clevia Park zondag ‘bijen en honing’ als thema geïntegreerd in hun reguliere activiteiten. Mohamed Khodabaks, coördinator Bijenteelt, heeft een presentatie gehouden over honingbijen aan genodigden en bezoekers.

Clevia Park houdt zich ook bezig met het promoten van hun eigen honingsoorten ‘Clevia’s Finest Honing’ en wel honing van bosbloemen, mira oedoe en parwa.

De waarnemend directeur van LVV, Deepak Jairam, was ook te gast tijdens dit evenement. “Het ministerie van LVV stelt elke ondersteuning door particulieren, die kan leiden tot de verdere ontwikkeling van de agrarische sector, bijzonder op prijs”, aldus Jairam.

Meer nieuws

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…