Bijeenkomst EU-Celac in Suriname over aanpak wereldwijde drugsproblematiek

Suriname maakt zich samen met andere landen sterk om de wereldwijde drugsproblematiek het hoofd te bieden.

In dit kader organiseert Suriname in juni een highlevel EU-Celac-meeting. Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie zegt dat deze bijeenkomst van eminent belang is. Er zal met alle andere participerende landen van gedachten worden gewisseld over stappen voor bestrijding en indamming van de drugsproblematiek.

De participatie van Suriname aan deze high-level meeting is noodzakelijk. “Suriname wordt gezien als doorvoerstaat of doorvoerhaven. Wij produceren niet. Dat gebeurt in Latijns-Amerika en via Suriname lukt het mensen soms om de drugs door te voeren naar Europa, Amerika en Zuid-Afrika. Vandaar dat die samenwerking van eminent belang is.”

Minister Getrouw noemt EU-Celac een samenwerkingsmechanisme dat tot stand is gebracht door de Europese Unie, de Latijns-Amerikaanse landen en de Caraibische staten. “Het mechanisme heeft tot doel om het wereldwijde drugsproblematiek aan te pakken.”

Suriname behoort tot de Celac en is uitgewezen als de gastheer voor deze vergadering. Er zal een uitwisseling plaatsvinden van de ‘best practices’ en ‘bad practices’ om te komen tot het aanscherpen van het drugsbeleid, zegt de Justitieminister.

“Alles valt en staat met een goede samenwerking tussen de verschillende actoren.” Suriname heeft een goede samenwerking met onder andere de Drug Enforcement Administration (DEA), de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) en Inter-American Drug Abuse Control Commission (Cicad). Deze samenwerking is volgens minister Getrouw hoognodig, omdat wij als land de drugproblematiek niet alleen aankunnen.

Overige berichten