fbpx

Bij volgende coronagolf slechts een beperkt aantal ICU-bedden beschikbaar voor Covid-patiënten

GFC NIEUWSREDACTIE- Bij een volgende Covid-golf in Suriname zullen niet alle beschikbare bedden op de Intensive Care Unit (ICU) worden ingezet voor coronapatiënten.

Dit zegt de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, die benadrukt dat er harde keuzes gemaakt zullen worden.

De reguliere zorg is achteruitgegaan sinds de uitbraak van het coronavirus in maart 2020 in Suriname.

Covid- patiënten houden de IC-bedden heel lang bezet, terwijl andere patiënten die bijvoorbeeld een hart-of nieroperatie ondergaan ook intensieve zorg nodig, maar niet opgenomen kunnen worden op de ICU. Suriname heeft landelijk slechts 40 IC-plekken.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Experts: nu meer dan ooit reden om prikje te halen en coronamaatregelen in acht te nemen

Operaties moesten worden uitgesteld, maar dit zal in de toekomst niet meer gebeuren, zegt de minister stellig.
Er is een kinderhart missie achter de rug. “Het zijn kinderen die al maanden of jaren geleden geopereerd moesten worden,” merkt Ramadhin op.

BEKIJK OOK
Politieman in Coronie vast voor verduistering 10 koeien

“Ze hebben ook intensieve zorg nodig. Moeten wij dan omwille van enkele personen die willen feesten, deze kinderen nog langer laten wachten? Of moeten we die IC anders gaan inrichten, zodat die kinderen er kunnen gaan voor stabilisatie, zodat ze de betere kant opgaan?”

Op programma staan missies voor neurochirurgie en niertransplantaties. “Maar daarvoor hebben we intensieve zorg, de intensive care voor nodig,” benadrukt Ramadhin. “Het is niet gemakkelijk om de intensive care zolang bezet te houden voor covid.”

Hij geeft aan dat er momenteel landelijk maximaal 40 intensive care bedden beschikbaar zijn. Ramadhin: “We gaan helaas besluiten moeten nemen bij een volgende golf. Dat wij een ‘dedicated’ aantal bedden beperkt zullen houden voor covid. De reguliere zorg moet weer geoptimaliseerd worden”, aldus de minister.