BGVS ervaart dynamisch proces bij medicijnenvoorziening

Medicijnenvoorziening in Suriname wordt als een dynamisch proces ervaren bij het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS).

Bij het bedrijf bestaat het assortiment uit meer dan 600 verschillende soorten medicamenten die aan de samenleving worden geleverd via gerespecteerde partners.

De lijst van niet in voorraad (niv) zijnde medicamenten, de zogenaamde niv-lijst, kan hierdoor flink fluctueren van dag op dag. Op de ene dag is het een korte niv-lijst, maar gelijk daarna kan de lijst behoorlijk lang zijn. Het streven is om 80 tot 85 procent van het totale assortiment altijd in voorraad te hebben.

Dynamisch proces

Als medicamenten niet in voorraad zijn bij het BGVS wil dat niet per definitie zeggen dat die niet te verkrijgen zijn in het land, omdat het kan zijn dat BGVS reeds voldoende heeft geleverd aan de apotheken. Natuurlijk kan het weleens voorkomen dat het BGVS en de apotheken op hetzelfde moment door hun voorraad heen zijn.

In beide voornoemde gevallen draagt het BGVS zorg voor een adequate oplossing. Het tekort dat er soms ontstaat, kan een gevolg zijn van een heel dynamisch proces bij het importeren van de medicamenten uit het buitenland.

Zo kan het voorkomen dat de reguliere leveranciers niet kunnen voorzien in de gewenste aankoopbehoefte van het BGVS, waardoor er moet worden uitgeweken naar alternatieve leveranciers.

Bij dit aankoopproces let het BGVS als verantwoordelijke organisatie sterk op kwaliteit, prijs en levertijd bij de import. Hiermee waarborgt het BGVS dat er altijd kwalitatieve medicijnen aanwezig zijn tegen redelijke prijzen. Benadrukt wordt dat vanwege dit proces de kans dat er altijd 100% van het assortiment in voorraad is, haast uitgesloten is.

Financiën

Vermeldenswaard is dat het bestaan van een niv-lijst helemaal niet een gevolg van gebrek aan financiën is. Het BGVS draait volledig bedrijfseconomisch en beschikt over voldoende financiële middelen om aankopen te doen.

Garantie

BGVS als grootste, maar niet de enige medicijnleverancier in Suriname, garandeert een optimale voorziening van kwalitatieve en betaalbare medicijnen voor de Surinaamse samenleving, hetgeen zij al 36 jaren doet in samenwerking met haar gerespecteerde partners.

Overige berichten