fbpx

BGA formuleert eenduidig engagementplan voor samenwerking met Inheemse en Tribale volkeren

GFC NIEUWS- Het Bureau Genderaangelegenheden (BGA) stelt in overleg met Inheemse en Tribale Volkeren (ITP’s) een document op voor eenduidige benadering van en samenwerking met gemeenschappen in het binnenland.

Het doel van dit document is dat ontwikkelingsprogramma’s die worden uitgevoerd in de woongebieden van de ITP’s, zo effectief mogelijk zijn door ook rekening te houden met aspecten van gendergelijkheid.

Begin november zijn bijeenkomsten gehouden waarbij verschillende overheidsorganisaties en niet-gouvernementele organisaties met elkaar van gedachten hebben gewisseld over dit onderwerp.

Organisaties die reeds projecten uitvoeren in het binnenland hebben hun ‘engagement’ strategie gepresenteerd.

Sharon Saridjan van het BGA zegt dat het document zal dienen als aanvulling op de bestaande strategieën, alsook een leidraad zal zijn voor organisaties die er geen hebben.

Eerder dit jaar heeft het BGA het beleidsdocument Gendervisie 2012-2035 gelanceerd. Hierin is een nieuw prioriteitsgebied opgenomen; Milieu en Klimaatverandering in relatie tot gender.

De meeste projecten die op dit vlak worden uitgevoerd, vinden plaats in het binnenland. Het document moet ervoor zorgen dat de projecten die worden uitgevoerd geen negatieve gevolgen hebben op de mannen, vrouwen en kinderen in de gebieden.

BEKIJK OOK
Man aangehouden voor poging tot verkrachting 14-jarig meisje

“Wij weten allemaal dat mannen en vrouwen verschillende rollen hebben in gemeenschappen die door cultuur, opvoeding en leefwijze worden aangestuurd. Als wij vergeten beide rollen mee te nemen, de belanghebbenden te horen en te betrekken, dan kan de duurzame impact van projecten verloren gaan of zelfs averechts werken”, zegt Saridjan.

Het streven is om het document op 10 december 2019, de dag der Mensenrechten, uit te geven. De samenstelling geschiedt in samenwerking met de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden Suriname (Vids) en de Vereniging van Marrongemeenschappen in Suriname (Campos).

Het document wordt uitgebracht in de vorm van een stripverhaal, zodat deze toegankelijk is voor verschillende organisaties, gemeenschappen en andere belanghebbenden.