Bezinning en bewustwording centraal bij herdenking 160 jaar Keti Koti

Geüpdatet op 26 oktober 2023 06:34 am
standbeeld kwakoe afschaffing slavernij 1

GFC NIEUWSREDACTIE- De Keti Koti-viering in Suriname heeft verschillende meerwaarden.

Het is een belangrijk moment om de geschiedenis van de slavernij te herdenken en te reflecteren op de impact die deze periode heeft gehad op zowel de levens van de tot slaaf gemaakten als die van hun nazaten.

Op woensdag 21 juni is er in het perscentrum van het Kabinet van de President een persbriefing geweest, waarbij de subcommissie 160 jaar Keti Koti een uiteenzetting heeft gegeven van de diverse activiteiten waarmee de jubileumviering op een waardige wijze gememoreerd zal worden.

Bij deze gelegenheid heeft commissievoorzitter Johan Roozer het activiteitenprogramma met de media gedeeld.

In gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) geeft voorzitter Roozer aan dat er in verband met de viering van 160 jaar Keti Koti, 22 projecten van diverse organisaties zijn goedgekeurd door de overkoepelende Nationale Commissie Jubileumjaren.

“Als subcommissie Keti Koti gaan we ook uitvoering geven aan het nationale herdenkingsprogramma. Daarnaast zijn er ook organisaties die op eigen initiatief en bovenal met eigen financiering, activiteiten zullen organiseren in verband met 1 juli. Dit zal luister bijzetten en de viering compleet maken”, aldus de voorzitter van de subcommissie.

Roozer voegt eraan toe dat de activiteiten landelijk ontplooid zullen worden.

Bezinning is volgens hem een belangrijke pilaar bij de herdenking. Hij legt uit dat de tot slaaf gemaakten zwaar zijn gereduceerd nadat ze naar Suriname waren gebracht. “Hen is veel leed en pijn aangedaan”, aldus Roozer.

Hij meent dat bezinning en bewustwording de boventoon moeten voeren bij de herdenking van de afschaffing van de slavernij. Bewustwording rondom de slavernij is ontzettend belangrijk voor de Afro-Surinamer.

“Het is belangrijk om de geschiedenis én de huidige sociale, economische en politieke ongelijkheid te kunnen begrijpen en aanpakken. Door bewustwording kunnen Afro-Surinamers hun eigen geschiedenis en cultuur beter begrijpen en waarderen.”