fbpx

Bewustwording verantwoord gebruik pesticiden in Saramacca wordt opgevoerd

GFC NIEUWS-Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) voert de bewustwording op, in het verantwoord gebruik van pesticiden in Saramacca.

De afdeling Bestrijdingsmiddelen van het onderdirectoraat Onderzoek, Afzet en Verwerking (ODLOAV) heeft in samenwerking met het Onderdirectoraat Landbouw (ODL), de afgelopen twee weken infosessies verzorgd.

Aan deze infosessie namen deel: bestuursambtenaren van het districtscommissariaat Saramacca, de afdeling Economische Controle Dienst van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), LVV-medewerkers aldaar en boeren van La-Poule.

Onder andere is gesproken over de gevaren van bestrijdingsmiddelen, het beschermen van mens en milieu en de biologische bestrijding. Verder bracht men ook de Integrated Pest Management (IPM) onder de aandacht van de participanten.

Geïntegreerde bestrijding van ziekten en plagen is een manier om duurzaam landbouw te bedrijven, waarbij er gestreefd wordt naar minimale afhankelijkheid van chemische gewasbeschermingsmiddelen tegen ziekten en plagen.

BEKIJK OOK
Santokhi bespreekt situatie Haïti met Economische en Sociale Raad VN

Hierdoor zijn er minder problemen met de aanwezigheid van residuen van pesticiden op voedselproducten en is de kans veel kleiner dat ziekteverwekkers resistent worden tegen pesticiden.

De participanten die zeer tevreden waren over het aangeleerde, hebben gevraagd naar intensievere en uitgebreidere vervolg trainingen. De afdeling Bestrijdingsmiddelen werkt nu aan een trainingsschema om gehoor te geven aan dit verzoek. Voor donderdag 18 juli en vrijdag 26 juli 2019, zijn reeds lopende afspraken voor infosessies te Lareco in combinatie met Tijgerkreek en Calcutta, in het district Saramacca.

Minister Parmessar van LVV heeft de bewustwording van het gebruik van pesticiden naar de samenleving toe, gemaakt tot zijn topprioriteit. Hij roept de samenleving op waakzaam te zijn en waar nodig aan de bel te trekken. “We zijn met z’n allen verantwoordelijk voor een gezonde maatschappij”, aldus de minister.