fbpx

Bewustwording over gedeelde verantwoordelijkheid bij anticonceptie nodig

GFC NIEUWS- Stichting Lobi Health Center vraagt in de maand september onder het thema ‘#ZijBepaalt #SamenVerantwoordelijk’ aandacht voor bewuste zwangerschappen en het recht zelf te bepalen over je lichaam en gezondheidszorg.

Volgens Nensy Bandhoe, Lobi-directeur moet elke zwangerschap gewenst zijn.

“Vrouwen moeten in staat gesteld worden weloverwogen keuzen te maken over hun seksuele en reproductieve gezondheid alsook toegang te hebben tot een veilige abortus. Ook mannen hebben er belang bij dat vrouwen voorbehoedsmiddelen goed gebruiken, maar zij nemen hierin minder verantwoordelijkheid,” zegt Bandhoe.

Ieder jaar wordt op 26 en 28 september respectievelijk wereld anticonceptie en wereld abortus dag herdacht. “Dit is bedoeld om het bewustzijn van voorbehoedmiddelen te verbeteren en zeker onder onze jongeren is daar behoefte aan”.

Naar schatting is wereldwijd meer dan 40% van de zwangerschappen ongewenst. Daarvan eindigt ongeveer de helft met een abortus, vaak in onveilige omstandigheden die de gezondheid en het leven van de vrouw bedreigen.

Volgens cijfers van het United Nations Fund on Population (UNFPA) uit 2013 is Suriname na Guyana in de Caribische regio het land met het hoogste aantal tienermoeders.

Van de ruim 1500 geboorten per jaar, is gemiddeld 16% een tiener (beneden 20 jaar). Tiener meisjes lopen veel meer risico op fatale complicaties tijdens de bevalling dan vrouwen ouder dan 19 jaar.

Ook krijgen jongeren vaker SOI’s (seksueel overdraagbare infecties) dan volwassenen. Volgens de Multiple Indicator Cluster Survey (MICS) uit 2018 heeft in Suriname ongeveer 60% van de meisjes tussen de 15 -19 jaar, die in een relatie zitten, geen toegang tot voorbehoedsmiddelen.

Lobi werkt landelijk om kwalitatieve seksuele en reproductieve gezondheidseducatie en -diensten aan te bieden. “Het inzetten op verandering van attitudes, bestaande gendernormen en waarden die de ongelijke relaties tussen mannen en vrouwen in stand houden, is erg belangrijk om ongewenste zwangerschap te voorkomen” zegt Bandhoe.

Naast de orale pil en het condoom biedt Lobi de samenleving, de prikpil, een hormooninjectie met dezelfde werking als de pil dat slechts om de 3 maanden hoeft te worden toegediend door een deskundige.

BEKIJK OOK
BEP: Inheemsendag 2022 in teken van recht en strijd

Het koperspiraaltje, een plastic voorwerp, dat geen hormonale bijwerkingen heeft, met vaste controlemomenten tot 10 jaar te gebruiken is en bij Lobi door deskundige artsen in de baarmoeder wordt geplaatst.

Koppels moeten vaker stilstaan bij de gedeelde verantwoordelijkheid voor anticonceptiegebruik. Vaak dragen vrouwen de lasten van voorbehoedsmiddelen. Zij moeten naar een arts, op gezette tijden aan hun anticonceptie denken, hebben mogelijk last van bijwerkingen, en betalen soms zelf.

Mannen hebben vooral de lusten van seks, willen soms liever zonder condoom vrijen, waardoor de bescherming tegen zwangerschap volledig bij de vrouw komt te liggen terwijl het voorkomen van een ongeplande zwangerschap natuurlijk net zo goed de verantwoordelijkheid en in het belang van mannen is.

Zij kunnen onverwachts worden geconfronteerd met een zwangerschap, terwijl ze dachten dat hun partner een voorbehoedsmiddel gebruikte.

Vrouwen kunnen de pil vergeten, stoppen met anticonceptie vanwege bijwerkingen of zijn zich niet altijd bewust van omstandigheden waarin ze ondanks anticonceptiegebruik toch zwanger kunnen worden, zoals bij overgeven of diarree.

Op tijd in gesprek gaan over een betrouwbare anticonceptiemethode met deskundige hulpverleners is dus noodzakelijk.

Mannen en vrouwen kunnen bij Stichting Lobi Health Center te Paramaribo, Lelydorp, Nw. Nickerie en de lobi website lobisuriname.org voor meer uitleg terecht.

In het kader van bewuste-zwangerschapsmaand biedt Lobi in september en oktober de prikpil service tegen een gereduceerd tarief van SRD 30,-.

Het is ideaal voor koppels die studeren, carrière maken of pas een kind hebben; 94% betrouwbaar wordt per jaar slechts 4 keer toegediend en heeft geen invloed op de productie van borstmelk.

Lobi hoopt hierdoor bewustwording over moderne anticonceptiva te stimuleren en mannen en vrouwen meer keus te bieden in hun seksuele beleving.