Bewustwording over gebruik radioactieve bronnen in olie- en gasindustrie in Suriname

radioactieve bronnen

De Nationale Milieu Autoriteit (NMA) heeft het voortouw genomen om bewustwording opgang te brengen over het gebruik van radioactieve bronnen en radio actief materiaal bevattende equipment in de olie- en gas industrie.

Middels een workshop heeft de NMA diverse stakeholders, die met het onderwerp te maken hebben, bij elkaar gebracht om zo meer inzicht in de materie te verkrijgen en om een samenwerking te stimuleren voor de regulering van de import, het transport, de opslag, het gebruik en de afval verwerking van radioactieve bronnen die hun toepassing vinden in met name de offshore in de olie- en gas industrie.

In samenwerking met Halliburton, een internationaal opererend bedrijf, dat wereldwijd actief is in olie- en gasdiensten, is deze workshop op 16 juli gehouden.

Halliburton staat bekend om zijn innovatieve technologieën en jarenlange expertise op het gebied van onder andere booroperaties, cementerings- en boorspoeldiensten. Daarnaast levert het bedrijf gespecialiseerde diensten waarbij radioactieve bronnen worden ingezet.

Samenwerking

Vertegenwoordigers van onder andere het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), het Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR), de Non-proliferatie Autoriteit (SNA), de Brandweer en enkele medewerkers van de NMA hebben deelgenomen aan deze workshop.

De NMA is de eerste instantie in Suriname die dit onderwerp actief op de agenda heeft gezet.

Hoewel meerdere actoren binnen de sector met radioactieve technologieën werken of ermee in aanraking komen, heeft tot nu toe geen enkele organisatie het initiatief genomen om hierover bewustwording te stimuleren.

“Het is belangrijk dat we nu gezamenlijk verschillende actoren bij elkaar brengen,” gaf de onderdirecteur van de NMA, Iwan Samoender, aan.

“Onze intentie is om één platform te creëren waarin betrokken partijen samenwerken aan bewustwording en regelgeving rond het gebruik van radioactieve materialen.”

De NMA onderstreepte ook haar rol als toezichthouder op het gebied van Milieu Effecten Analyse (MEA) en benadrukte het belang van het 2 ontwikkelen van nationale standaarden die in lijn liggen met internationale richtlijnen inzake radio actieve bronnen.

Tijdens de workshop is voorgesteld om een werkgroep te vormen, die het platform verder zal ontwikkelen en in stand houden.

Ook is verder benadrukt, dat een samenwerking tussen de overheid, industriële sector en andere belanghebbenden essentieel is.

Duurzame economische ontwikkeling is alleen mogelijk wanneer veiligheid, gezondheid en milieu hand in hand gaan. Daarbij werd ook de noodzaak voor meer nationale dialoog benadrukt, evenals het belang van het balanceren tussen economische groei met verantwoord risicobeheer.

Tijdens de bijeenkomst zijn onder ander een aantal onderwerpen naar voren gekomen zoals een introductie van Halliburton en hun wereldwijde werkzaamheden, gezondheid, veiligheid en Milieu (Health, Safety and Environment – HSE), radioactieve diensten, waarbij gecontroleerde technieken worden ingezet om ondergrondse metingen te verrichten tijdens booractiviteiten, cementatiediensten die boorputten veilig afdichten en verstevigen, om lekkages en milieuschade te voorkomen en boorspoeldiensten ter ondersteuning van veilige, gecontroleerde en efficiënte booroperaties.

De NMA blik met tevredenheid terug op een succesvolle workshop, welke een belangrijke eerste stap markeert richting gedeelde kennis, samenwerking en bewustwording over het veilig omgaan met radioactieve materialen in Suriname’s groeiende offshore sector.