fbpx
Bewustwording Hepatitis vergroten om de “vermiste miljoenen” te vinden

GFC NIEUWS-Wereld Hepatitisdag wordt elk jaar op 28 juli herdacht.

Het is één van de weinige ‘wereldgezondheidsdagen’ die officieel worden erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het thema dit jaar is ‘Find the Missing Millions’. Dit thema moedigt iedereen met een mogelijk risico op een hepatitis-infectie aan om zich te laten testen, ongeacht of ze symptomen hebben.

Er zijn tot op heden een aantal varianten van het hepatitisvirus bekend. Elk virus heeft specifieke eigenschappen en een eigen karakter, maar hetgeen ze gemeenschappelijk hebben, is dat ze alle de lever aantasten. De meest voorkomende vormen zijn hepatitis A, B en C.

Voor hepatitis A zijn er geen medicijnen die de genezing versnellen. Het gaat binnen enkele weken tot 3 maanden vanzelf over. Er is echter wel een vaccin om het te voorkomen. Als u hepatitis A heeft gehad, kunt u het daarna niet meer krijgen.

Volgens de WHO leven er wereldwijd 325 miljoen mensen met virale hepatitis B en C. Jaarlijks sterven er 1,4 miljoen aan deze twee varianten. Hepatitis is de tweede meest dodelijke infectieziekte na tuberculose en er zijn negen keer zoveel mensen mee besmet dan met HIV/Aids. Hepatitis is te voorkomen, te behandelen en, in het geval van hepatitis C, te genezen.

Volgens de World Hepatitis Alliance worden negen van de tien mensen met virale hepatitis wereldwijd niet gediagnosticeerd, omdat zij geen toegang hebben tot preventie-, test- en behandelingsdiensten.

De vijf belangrijkste belemmeringen voor de diagnose zijn:

gebrek aan publieke kennis over de ziekte,
gebrek aan kennis over virale hepatitis bij beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg,
gebrek aan gemakkelijk toegankelijke tests,
stigma en discriminatie en
eigen kosten voor patiënten om te testen.

Als de niet-gediagnosticeerden niet achterhaald worden en gekoppeld worden aan zorg, zullen miljoenen blijven lijden en zullen er meer levens verloren gaan.

Op Wereld Hepatitisdag roept de WHO daarom nationale en regionale beleidsmakers over de hele wereld op om actie te ondernemen en het bewustzijn te vergroten, zodat de ‘vermiste miljoenen’ die aan virale hepatitis lijden kunnen worden achterhaald, getest en behandeld. Verhoogde injectieveiligheid in gezondheidsinstellingen is daarbij van cruciaal belang.

Meer nieuws

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.

6 nieuwe coronabesmettingen

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal zijn 6 personen positief getest op Covid-19 en 2 genezen. Het aantal actieve gevallen is 22.

ANRS en politie Latour houden verkeerscontroles

GFC NIEUWS- De afdeling Automatische Nummerplaten Registratie Systeem (ANRS) heeft samen met andere wetsdienaren van het politiebureau Latour op 17 november een gezamenlijke verkeerscontrole gehouden.

“Adhin mag naar huis”

GFC NIEUWS- “Laat het recht zegevieren. Adhin mag naar huis!” Dit deelde NDP-topper Melvin Bouva zojuist op social media.