fbpx

“Bewustmaking van hiv-overdracht verhogen”

Samen met het voorkomen van de overdracht van moeder op kind is het vergroten van het bewustzijn van de manier waarop hiv kan worden overgedragen van essentieel belang om de verspreiding van dit virus te stoppen. Bewustwording over hiv is van cruciaal belang, omdat het alle strategieën over de hele linie versterkt, of het nu gaat om preventie, behandeling of vermindering van stigmatisering en discriminatie, zegt de Unicef.

In Suriname bleek bij vrouwen in de reproductieve leeftijd dat er grote verschillen bestaan in de niveaus van bewustzijn over hiv. Zo blijkt in de kustvlakte 43% en in het binnenland 17% van de vrouwen uitgebreide kennis te hebben van hiv. Sinds 2010 zijn nieuwe hiv-infecties in Suriname met 6% afgenomen, maar het aantal aan AIDS gerelateerde sterfgevallen steeg met 17%.

Volgens UNAIDS had Suriname in 2016 minder dan 500 nieuwe hiv-infecties en minder dan 200 aids-gerelateerde sterfgevallen. Van de zwangere vrouwen met hiv had 89% toegang tot behandeling of profylaxe om overdracht van hiv op hun kinderen te voorkomen.

Suriname en hiv/Aids

In 1983 werd het eerste geval van Aids in Suriname geregistreerd. In 1996 kwam de eerste effectieve hiv-medicatie op de internationale markt. Het vorig jaar ging de ‘Treat-All’ campagne in Suriname van start.

In totaal zijn er 4.800 volwassenen en kinderen in Suriname besmet met hiv. Van dit aantal gebruikt 2.449 medicatie. Inmiddels zijn er in ons land 2100 personen met hiv, waarvan het virus niet te detecteren is, en dus ook niet meer overdraagbaar is.

Naar schatting komen er in Suriname 200 nieuwe hiv-infecties per jaar bij. Om de bewustwording over hiv en aids te vergroten worden rond Wereld Aidsdag verschillende activiteiten ontplooid.

Zo heeft de Stichting Double Positive in samenwerking met Intermed Caribe de gemeenschap van Lelydorp en omgeving afgelopen woensdag geïnformeerd. Morgen staat de groep bij VCB aan de Waterkant voor haar awareness sessies. Ook bij Covab zijn er activiteiten waar de mensen zich kunnen laten testen.

Kinderen en hiv

Wereldwijd is het een uitdaging om ervoor te zorgen dat pasgeborenen worden getest op hiv en bij een positieve uitslag onmiddellijk toegang hebben tot hiv-behandeling. Internationaal geldt over het algemeen dat slechts 52% van alle pasgeborenen die aan hiv werden blootgesteld, in de eerste acht weken van hun leven op hiv werd getest.

BEKIJK OOK  Onderzoek naar binnenbrand pand Paramaribo-Noord, vrouw door brandweer gered

Kinderen die via zwangerschap, bevalling of borstvoeding hiv krijgen, lopen binnen enkele maanden of jaren een hoog risico om aan AIDS-gerelateerde ziekten te sterven als ze niet onmiddellijk met de behandeling beginnen. Kinderen die aan hiv worden blootgesteld moeten op hiv getest worden op een leeftijd van vier tot zes weken, aan het einde van de borstvoeding en op elk moment dat ze ziek worden.

Om ervoor te zorgen dat meer kinderen worden getest en toegang krijgen tot de behandeling, moeten testen en resultaten eenvoudig, snel en in de directe nabijheid zijn en gekoppeld worden aan een snelle start van antiretrovirale therapie voor kinderen die met hiv leven, stelt UNAIDS.

Hiv-bescherming door condooms

Condooms zijn een van de belangrijkste vormen van bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen zoals hiv/Aids. Volgens WHO is er bewijs dat latex mannencondooms zeer effectief zijn in het voorkomen van de overdracht van hiv, mits consequent en correct gebruikt.

Condooms zijn echter niet de enige belangrijke preventiestrategie, maar zij vormen een belangrijk onderdeel van uitgebreide preventie-inspanningen over de hele wereld in samenhang met andere interventies. Belangrijk is dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat het bevorderen van het correcte en consistente gebruik van condooms heeft geleid tot veranderingen in seksueel gedrag of toegenomen risicobereidheid.

Ook is uit onderzoek gebleken dat condooms ten minste 80%, en mogelijk meer, effectief zijn in het verminderen van de overdracht van hiv voor samenwonende koppels.

Onvoldoende condooms

De toenmalige premier van Thailand, Thaksin Shinawatra, rapporteerde tijdens een internationale conferentie dat het programma ”Geen condoom – geen seks”, waarbij sekswerkers onbeschermde seks mochten weigeren, van 1991 tot 2003 meer dan 5 miljoen hiv-infecties in Thailand had voorkomen.

Ondanks de bewezen effectiviteit van condooms blijkt 30 jaar na de eerste gevallen van hiv en ondanks het toegenomen gebruik van condooms in de afgelopen drie decennia, dat er nog onvoldoende condooms ter beschikking zijn. Dat geldt met name in Afrika ten zuiden van de Sahara, waar de kloof tussen beschikbaarheid en behoefte wordt geschat op meer dan 3 miljard condooms.

De geschatte condoombehoefte in 47 landen in Afrika ten zuiden van de Sahara bedroeg in 2015 ruim 6 miljard. Echter werden er slechts 2,7 miljard condooms verstrekt.(GFC)