fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Bewoners Atjoni geïnformeerd over uitbanning styrofoam

GFC NIEUWS- Het Onderdirectoraat Marktbeheersing, met name de afdeling Consumentenzaken van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), heeft een informatiesessie over de uitbanning van Styrofoam gehouden in Atjoni, Sipaliwini.

Per 1 november 2019 geldt er een gebruiksverbod op styrofoam in Suriname. De nadruk wordt gelegd op styrofoam, die in de horeca gebruikt wordt als verpakkingsmateriaal.

Styrofoam bestaat uit geëxpandeerde polystyreen die de chemicaliën benzeen en styreen bevat. Bij het verwarmen of het gebruik van styrofoam als verpakkingsmateriaal voor warm tot heet voedingswaar, kunnen de voornoemde chemicaliën terecht komen in voedsel of dranken.

Deze chemicaliën zijn zeer kankerverwekkend. Dit is tijdens de informatie sessie benadrukt in de boodschap naar de lokale bewoners toe.

De import en het gebruik van styrofoam, die niet direct voor consumptieve doeleinden bestemd is, waarbij de kans op verhitting miniem of niet aanwezig is en ook nog gebruiksbestendig is, zoals de styrofoam koelboxen en trays voor de koeling van groenten, fruit en vis ten behoeve van de productie en export, is vooralsnog toegestaan.

De activiteit in Atjoni maakt deel uit van de bewustwordingscampagne van het ministerie, waarbij de samenleving wordt geïnformeerd over het gebruiksverbod van styrofoam en de alternatieven die er zijn.

Een delegatie van het Onderdirectoraat Marktbeheersing heeft in samenwerking met de dependance van Atjoni onder leiding van Rudolf Pavion, de ondernemers, lokale bewoners en vertegenwoordigers van het districtscommissariaat geïnformeerd over het belang van de uitbanning van styrofoam verpakkingsmateriaal en de alternatieven die biologisch afbreekbaar en composteerbaar zijn.

OOK INTERESSANT
Surinaams Rode Kruis participeert aan 22e Inter-Amerikaanse conferentie

De aanwezigen hadden de gelegenheid om vragen te stellen aan de delegatie en ook de alternatieven van styrofoam te bezichtigen.

Vooral in het binnenland is het belangrijk dat men overstapt naar de alternatieve verpakkingsmaterialen waardoor de impact op het milieu en de gezondheid kan worden beperkt.

“Het is belangrijk dat wij ook de mensen in de districten informeren over de uitbanning van styrofoam binnen de horeca en de alternatieven die er zijn”, vertelt Vincent Fernandes, waarnemend onderdirecteur Marktbeheersing.

In de komende periode zullen er andere districten worden bezocht om de samenleving te informeren over het belang van de uitbanning van styrofoam.

Voorlopige analyses van prijzen van biologisch afbreekbaar en composteerbaar verpakkingsmateriaal geven geen redenen om drastische verhogingen door te voeren, aangezien de prijzen op vergelijkbaar niveau zitten.

Consumenten mogen klachten indienen via het Whatsapp nummer 8530915 of via het verkortnummer 1940, 402080 toestel 1236, 1218 of 1066.