Bevroren leguanen: noodweer brengt extreme koude naar VS

Wie in het noordelijke deel van de Verenigde Staten woont, kan maar beter een extra paar dikke sokken aanschaffen: de temperatuur zou er dit weekeinde kunnen dalen tot minder dan 29 graden Celsius – onder nul.

Het heeft allemaal te maken met een winterse storm, een bombogenese – in sensatiemedia en op sociale media meer bekend als ‘bomcycloon’, dat klinkt spannender – die al enkele dagen over het land trekt en zelfs het zuiden in zijn greep houdt. Zo’n bombogenese ontstaat wanneer de luchtdruk in korte tijd heel sterk daalt, minstens 24 millibar binnen 24 uren.

In Florida, Georgia, Virginia en North Carolina werd de noodtoestand uitgeroepen vanwege het extreme weer.

Op verschillende plaatsen ijzelde het: regen die onmiddellijk bevriest wanneer het de grond raakt, waardoor die spiegelglad wordt en uiterst gevaarlijke situaties oplevert.

In diverse staten zijn al doden gevallen als gevolg van verkeersongevallen en bevriezing.

Honderden scholen en bedrijven waren genoodzaakt dicht te blijven in New York City, Philadelphia, Boston, de Carolinas, Maryland en Virginia. Donderdag werden meer dan 4000 vluchten geannuleerd.

Ook het buitenleven lijdt onder de kou: in de ‘Sunshine State’ Florida, waar doorgaans redelijk aangename temperaturen heersen, vielen de leguanen bevroren uit de bomen.

Overige berichten