fbpx

Betrokkenheid totale samenleving nodig voor uitbanning Styrofoam

GFC NIEUWS- Het is belangrijk dat de totale samenleving meewerkt aan de uitbanning van Styrofoam, daar deze een grote gezondheidsrisico heeft, vooral als het verhit wordt.

Daarom zal de bewustwordingscampagne, die reeds van start is gegaan verder worden opgevoerd, totdat de gehele samenleving ervan bewust is, dat styrofoam nier meer mag worden gebruikt of verkocht.

Vanaf 1 november 2019 zal er een gebruiksverbod zijn op Styrofoam.

Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme hield in dit kader donderdag een persconferentie, waarbij hij de noodzaak van de uitbanning aangaf.

In zijn presentatie voerde de bewindsman onder andere aan, dat de uitbanning van styrofoam gefaseerd zal plaatsvinden.

Thans zal de nadruk gelegd worden op styrofoam, die in de horeca gebruikt wordt als verpakkingsmateriaal, zoals portiebakken, soap bakken, koffiebekers en foamborden.

Consumenten moeten daarom weigeren om etenswaar en drank in foambakjes en bekers te ontvangen. De minister benadrukte, dat er genoegzaam alternatieven zijn ter vervanging van styrofoam.

BEKIJK OOK
Santokhi eregast bij opening muziekschool in Commewijne

Zo zijn er diverse ondernemingen, die reeds zijn overgegaan tot de productie van biologische afbreekbare en composteerbare producten.

Enkele van de alternatieve producten waren tijdens de persconferentie ook uitgestald.

Op vragen van de media hoe de controle en naleving zal plaatsvinden, gaven zowel de minister van HI&T als de vertegenwoordiger van het ministerie van Volksgezondheid aan, dat het belangrijker is dat de bewustwording op de samenleving wordt gelegd, dan dat er boetes worden opgelegd.

De producten, die nog worden toegestaan zijn foamtrays, koelboxen en eierenrekken.

Er zullen naar alternatieven worden gekeken om op een latere tijdstip ook deze voornoemde producten te vervangen.

De importstop van Styrofoam is op 1 mei ingegaan.