Betogers dringen Amerikaans parlementsgebouw binnen tijdens zitting, Trump roept op tot kalmte

GFC NIEUWSREDACTIE- Betogers zijn in de Amerikaanse hoofdstad Washington het Capitool, het parlementsgebouw binnen gedrongen.

Het Congres was op dat moment bijeen om de uitslag van de presidentsverkiezingen officieel te certificeren. Er is sprake van een chaos en de zitting is nu geschorst. 

Er is binnen in het gebouw geschoten. Een vrouw is daarbij ernstig gewond geraakt en met spoed gebracht naar het ziekenhuis. Er zou ook een tweede slachtoffer geraakt zijn.

Congresleden zijn naar hun kantoren gevlucht om zich daar te verschansen. Er is per direct een avondklok ingesteld in Washington.

De betogers zijn het oneens met de manier waarop volgens hen gepoogd wordt de verkiezingen te stelen. President Donald Trump en zijn medestanders zijn ervan overtuigd dat er bij de laatst gehouden presidentsverkiezing op grote schaal is gefraudeerd. Ze willen dat er een uitgebreid onderzoek wordt ingesteld.

Er zijn honderden getuigen die onder ede hebben verklaard dat er is gemalverseerd. Bovendien zijn er beelden van bewakingscamera’s gepresenteerd waarop te zien is dat men valse stembiljetten in computersystemen heeft ingevoerd.

Echter durven rechtbanken zich niet met de kwestie te bemoeien. Er is ondanks tientallen pogingen van het advocatenteam van Trump om malversaties door rechters te laten toetsen, nooit een rechtszaak begonnen om vermeende ontoelaatbare handelingen daadwerkelijk te onderzoeken.

Volgens een recente peiling gelooft meer dan 40 procent van de Amerikanen dat er op grote schaal is gefraudeerd. Een nog grotere deel is ervan overtuigd dat de linkse fake mainstream media dit schandaal doelbewust onder het tapijt heeft geveegd en nog steeds erover zwijgt.

Tijdens een toespraak vandaag vertelde Trump aan zijn ruim opgekomen aanhangers dat hij de verkiezingen heeft gewonnen. “Ik heb twee keer meegedaan een de verkiezingen en ik heb twee keer gewonnen. Wij zijn op schandalige wijze bestolen”, aldus het staatshoofd.

Trump heeft zijn achterban intussen gevraagd kalm te blijven, het gebouw direct te verlaten en vreedzaam naar huis te gaan.

Volgens sommige onafhankelijke journalisten is het nog de vraag of het inderdaad Trump supporters zijn geweest die het gebouw zijn binnen gegaan. Ze houden er rekening mee dat het ook relschoppers met een andere agenda kunnen zijn.