fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Betalen met cheques niet meer mogelijk

GFC NIEUWS- Ingaande 1 augustus is het betalen met cheques bij de banken niet meer mogelijk.
De Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) roept de samenleving op om gebruik te maken van de diverse gratis digitale betaaloplossingen.
SBV wijst erop dat het betalingsverkeer in Suriname wordt gedomineerd door chartale betalingen, waaronder betalingen met contant geld en cheques. Beiden manieren van betalen, brengen money laundering en frauderisico’s met zich mee. Het kost de banken enorm veel geld om deze risico’s te beheersen, zodat deze niet leiden tot verliezen. Banken hebben daarom besloten cheques uit te faseren.
Het besluit om cheques uit te faseren is genomen, nadat de banken sinds enkele jaren het pad ingezet hebben, om het betalingsverkeer in Suriname transparanter te maken. Samen met de Centrale Bank van Suriname, is onder andere in 2015, het Suriname National Payment System (SNEPS) geïntroduceerd, voor de girale verwerking van betalingen in de meest gebruikte valuta soorten in Suriname: de Surinaamse Dollar (SRD) en sinds 2019, ook de Amerikaanse Dollar (USD).
De afhandeling en verwerking van betalingen in SRD en USD, kunnen binnen 24 uren op werkdagen worden uitgevoerd.
Tenslotte hebben banken massaal geïnvesteerd in digitale betaaloplossingen, zoals online en mobile banking en wallets. Deze gratis digitale betaaloplossingen zijn efficiënter en veiliger dan het gebruik van contanten en cheques.

OOK INTERESSANT
Suriname op 111e Internationale Arbeidsconferentie