fbpx

Bestuurders elektrische auto’s kunnen binnenkort valse autogeluiden gebruiken

GFC NIEUWS- Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat elektrische voertuigen 37% vaker betrokken zijn bij een verkeersongeval met voetgangers dan wagens op diesel en/of benzine.

Dat cijfer is alarmerend, vond de EU, en daarom is het sinds enkele dagen verplicht dat nieuwe EV’s geluid produceren, of toch beneden een bepaalde snelheid.

Het systeem heet Acoustic Vehicle Alerting Systems (AVAS). Het wordt in de hele Europese Unie opgelegd bij snelheden beneden 20 km/u. Het geluid moet lijken op dat van een diesel- of benzinewagen en het volume ervan moet minstens 56 dB en maximum 75 dB bedragen.

Wie ‘s nachts een residentiële wijk in moet, mag weliswaar gebruikmaken van een ‘valsspeelmechanisme’ waarmee het fake-motorgeluid toch niet wordt geproduceerd.

BEKIJK OOK
77-jarige bejaarde man bij voordeur overrompeld door rover

Een elektrisch voertuig dat sneller rijdt dan 20 km/u, is voldoende hoorbaar en vormt dus geen gevaar wat dat betreft. Bij het achteruitrijden moet trouwens ook een geluidssignaal geproduceerd worden.

De overhead in de VS wil bestuurders van EV’s de gelegenheid geven om zelf te beslissen welk geluid hun auto maakt, maar dat zal bij wet worden vastgelegd.

Vanaf 2021 moet elke EV binnen de EU die uit de toonzaal komt, klinken alsof hij een verbrandingsmotor in zich heeft. In de VS moet dat al vanaf 2020.