Besmettingen en ellende in Suriname nemen niet af omdat men de regels simpelweg negeert

INGEZONDEN– Het aantal personen in Suriname dat besmet raakt met het coronavirus neemt niet af omdat de regels simpelweg door velen worden genegeerd.

Huisfeesten worden uitgebreid gevierd alsof het virus het land uit is. De beelden worden zelfs vol trots op verschillende sociale mediafora geplaatst en gedeeld.

Honderden liefdeswerkers die in nachtclubs werkten zijn nu massaal vertrokken naar plekken buiten Paramaribo waar de activiteiten met hoerenlopers zonder drempels worden voortgezet. Zij mogen rustig hun gang gaan, er is een gedoogbeleid.

Ook bezoeken vrienden, familieleden en kennissen elkaar thuis, logeren tijdens de avondklok soms ook nog bij elkaar en houden zich niet aan de maatregelen.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Avondklok en weekendlockdown helpen niet! Nederlandse hoogleraar heeft gelijk

Ook op straat kun je het met eigen ogen aanschouwen. Zondag bijvoorbeeld, toen horden mensen langere tijd naast elkaar stonden -alsof de 2 – meter regel is afgeschaft- bij de Chinese markt aan de Wilhelminastraat in noord- Paramaribo. Dat zie je op veel plekken.

Ook laat de overheid het nog steeds na om het volk erop te wijzen dat er in binnenruimtes moet worden geventileerd. Ze wachten nog op instructies van een gezondheidsorganisatie die erom bekend staat pas na jaren toe te geven dat ze het fout hadden. De ramen moeten open op plekken waar mensen bij elkaar komen!

OOK INTERESSANT
Frankrijk schenkt Suriname militair materieel ter waarde van 1 miljoen euro om gezamenlijke uitdagingen aan te gaan

Men hamert steeds op het handen wassen, terwijl een ieder al weet dat dat advies van veel mindere waarde is.

Het reduceren van besmettingen kunnen wij realiseren door veel meer nadruk te leggen op de acties die echt werken: voldoende afstand van elkaar bewaren, binnenruimtes veel beter laten ventileren, ramen moeten dus open, goede kwaliteit mondkapjes- FFP2 / N95 adviseren en veel meer activiteiten verplaatsen naar de buitenlucht.

R. Pinas

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]