fbpx

Besmetting met coronavirus veelal door de lucht in niet goed geventileerde ruimtes! Ramen open!

GFC NIEUWS GEZONDHEIDSREDACTIE- Het is al maanden bekend bij de echte experts in Japan, Duitsland, Zwitserland, Australië en de VS dat besmettingen met het coronavirus in bijna de meeste gevallen in gesloten ruimtes met weinig ventilatie, zoals winkels, restaurants, kantoren, maar ook thuis of bij vrienden plaatsvinden door de lucht die daar wordt ingeademd. Daarom adviseren specialisten om de ramen open te houden.

De besmettingen vinden plaats door aerosolen/microdruppels die vrijkomen als mensen praten, hoesten, schreeuwen, gapen, zingen, snurken, zwaar ademen en niezen. Je kunt besmet raken als een coronageval in de ruimte is of is geweest, ook al houd je voldoende afstand van elkaar omdat het virus urenlang in gesloten ruimtes in de lucht kan blijven hangen/zweven. GFC Nieuws heeft daarover al maanden geleden vaker hierover berichten gepubliceerd.

Veel Duitse en Japanse experts adviseren daarom om alleen in ruimtes te gaan indien die goed geventileerd zijn. Ramen en eventueel deuren moeten open zodat er sprake is van voldoende luchtcirculatie. Door de ramen open te houden, zodat er betere ventilatie is, wordt het risico op besmettingen erg verkleind omdat de aerosolen zeer klein en licht zijn. Bij open ramen zijn deze aerosolen snel opgelost en vormen geen groot gevaar meer.

BEKIJK OOK
Spoedvergadering over uitbraak virale gastro-enteritis

In de buitenlucht is het risico op besmetting zeer minimaal vanwege voldoende luchtcirculatie.

Om de kans op besmettingen met het potentieel dodelijke coronavirus te verminderen, is het dus zeer belangrijk om gesloten ruimtes te luchten door ramen en/of deuren open te houden.

Ook de Duitse topviroloog en regeringsadviseur Professor Dr. Christian Drosten is van oordeel dat het overgrote deel van de besmettingen in binnenruimtes plaatsvinden waarbij ramen gesloten zijn. Professor Drosten zegt op de Duitse radio dat het goed luchten, dus voldoende luchtcirculatie, zelfs velenmalen belangrijker is dan handen wassen en desinfecteren.

Het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) stelt eveneens dat de kans om besmet te raken met het coronavirus via de handen erg klein is. Desondanks is het raadzaam om de handen vaak te wassen of desinfecteren. Ook het bewaren van 2 meter afstand en mondkapjes worden nog steeds geadviseerd, maar verreweg de meeste besmettingen vinden plaats door de lucht vanwege de aerosolen.

Het advies is dus: RAMEN OPEN! VENTILEREN! Ook gesloten ruimtes zoals geairconditioneerde winkels, restaurants en kantoren vermijden, tenzij de ramen open staan.