Besloten Facebookgroep voor stotteraars en ouders van kinderen die stotteren

Stottertherapeut Gracia Nelson heeft zaterdag op Wereldstotterdag samen met enkele cliënten de Facebookgroep Stotterkring Suriname gemaakt.

In deze besloten groep mogen alleen personen die stotteren en ouders van kinderen die stotteren zich toevoegen.

Informatievoorziening en lotgenotencontact is het voornaamste doel van de groep. Om lid te worden van Stotterkring Suriname moet je een verzoek sturen. Na screening wordt je toegelaten, zegt Nelson.

De cliënten hebben er zelf voor gekozen om de groep besloten te houden omdat zij willen voorkomen dat er ongepaste opmerkingen worden gemaakt. Dat was ook de rode draad bij de viering van Wereldstotterdag bij logopediepraktijk de Babbelaar. Deze groep heeft graag dat de gemeenschap hun stoornis accepteert en “geen kiek meer neemt op ons”, verwoordt een van cliënten.

Stottertherapeut Nelson is ervan overtuigd dat als de gemeenschap beter geïnformeerd wordt over de stoornis, het leven van deze groep makkelijker zal worden. Hun grootste vrees is dat ze uitgelachen worden, terwijl zij er niets aan kunnen doen dat ze stotteren, omdat de stoornis aangeboren is. “Niemand vraagt erom.”

Het thema van Wereldstotterdag 20 16 is ‘Stotteren bij jonge kinderen: wacht niet af, doe er wat aan!’ De Nederlandse Federatie Stotteren schrijft op haar website dat recent wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat vroege signalering en interventie veel leed kan voorkomen op latere leeftijd. “Dat er veel leed is als gevolg van stotteren werd ook weer duidelijk bij de viering”, vertelt Nelson.

“Ik heb mijn studie niet afgemaakt, omdat ik werd geplaagd als ik een spreekbeurt had.” “Ik vind spreekbeurten niet leuk.” Er zijn ook traantjes gevallen, vertelt Nelson. Voor deze groep moet er veel gebeuren in Suriname. “Langzaam maar zeker werken we eraan.”

Voor meer informatie:
Gracia Nelson
Logopedist/stottertherapeut
Arnoldstraat no. 1,Paramaribo-Noord
Tel:8534466 / 459327

(GFC)

Overige berichten