fbpx

Beroemde "Into the wild" bus van Christopher McCandless in Alaska weggehaald

GFC NIEUWS- Jarenlang probeerden avonturiers bij de wereldberoemde bus van het boek en film “Into the wild” in Alaska te komen.
Het is de bus waar de jonge avonturier Christopher McCandless begin jaren ‘90 aan zijn einde kwam. Zijn verhaal spreekt tot de verbeelding, maar de bus bezoeken kan niet meer. De Amerikaanse overheid heeft de bus laten weghalen om te voorkomen dat mensen tijdens hun zoektocht gewond raken of om het leven komen.
McCandless, een jonge student uit Californië, verbrak als 22-jarige in 1990 alle banden met de maatschappij en begon als zwerver door de VS te reizen. Hij was gefascineerd door Alaska en wilde er in de natuur rondtrekken, in zijn eigen voedsel voorzien, ook al had hij geen enkele ervaring met overleven in de wildernis en had hij geen uitrusting.
In 1992 begon hij aan zijn grote avontuur. Hij stuitte er op een bus waar hij zijn uitvalsbasis van maakte. Na allerlei ontberingen en vergeefse pogingen om contact te maken met de bewoonde wereld, stierf hij er in augustus 1992.
In 1996 schreef Jon Krakauer een boek over het leven van McCandless met als titel “Into the wild”, gebaseerd op het dagboek dat in de bus werd teruggevonden. Acteur en regisseur Sean Penn verfilmde het in 2007 onder dezelfde titel, met Emile Hirsch in de hoofdrol en met muziek van Pearl Jam-zanger Eddie Vedder.
Het verhaal en de levensfilosofie van McCandless spreekt tot de verbeelding. Zeker sinds het boek en de verfilming wilden honderden mensen de plaats bezoeken waar de jonge avonturier zijn laatste dagen doorbracht, als een soort bedevaartsoord. Het buswrak is ook altijd blijven staan.
De bus stond op een stuk van de Stampede Trail in Denali National Park, op een 30-tal kilometer van het stadje Healy. Het was een afgedankte stadsbus uit de jaren ’40, die naar die plaats was gebracht om te dienen als onderkomen voor arbeiders die er aan een weg aan het werken waren. Toen die werken stopgezet werden, werd de bus achtergelaten waar hij stond, waarna McCandless hem later terugvond. Hij noemde het zijn “magic bus”, zijn “magische bus”.
De overheid heeft nu uit veiligheidsoverwegingen het wrak van de bus weggehaald. Het departement Natuur van de staat Alaska en de leden van de National Guard in Alaska werkten daarvoor samen. Het voertuig is met een helikopter weggebracht.

BEKIJK OOK
Biza identificeert twee groepen voor vroegtijdige vrijwillige dienstverlating: personen van 55 jaar met 35 dienstjaren en personen met 1 tot en met 5 dienstjaren