fbpx

BEP: Marron Dey 2020 een welkome bezinningsdag

GFC NIEUWS- De op 10 oktober 1760 middels traktaat gesloten Vrede van Auca, tussen koloniale machthebbers en weggelopen tot slaaf gemaakte Afrikanen, markeert het begin van de eerste duurzame vrede met Marrons uit het slavernijtijdperk van ons geliefde land.
Dit jaar precies 260 jaar geleden. Deze duurzame vrede werd voorafgegaan door een langdurige en gewelddadige strijd om bevrijding, met veel slachtoffers aan beide zijden. Deze bevrijdingsstrijd van de Marrons, heeft echter wel geleid tot de fysieke en politieke afschaffing van de slavernij in Suriname, in het jaar 1863.
In verlengde hiervan behoren wij zeker ook te memoreren dat uit de heldhaftige bevrijdingsstrijd der Marrons, en daarvoor die der Inheemse eerste bewoners van ons geliefde land, de weg naar het mooie land Suriname, voor de Aziatische Surinamers heeft geopend.
Uit eerdergenoemde heldhaftige bevrijdingsstrijd is zeker ook voortgevloeid het gerechtvaardigde Surinaamse streven naar algemene zelfbeschikking. Een streven dat automatisch heeft geleid naar onze soevereine zelfstandigheid en politieke onafhankelijkheid in het jaar 1975, nu 45 jaar geleden.
Marron Dey 2020 is mede door de covid-19 pandemie een welkome bezinningsdag, waarbij Surinamers mogen en kunnen stilstaan bij de vraag welke bijdrage elkeen van ons mag, kan en moet leveren, om ons geliefde land als prettig leefbaar te beleven en blijven beleven.
De politieke partij Broederschap en Eenheid in de politiek feliciteert de Surinaamse samenleving met de herdenking van Marron Dey 2020
BEP Media Team

BEKIJK OOK
Vermiste 18-jarige tiener terecht