BEP-kandidaat Johannes Tojo pleit voor beter bestuur in Suriname via communityradio

Johannes Tojo

In een recent interview met journalist Kenneth Niekoop pleitte Johannes Tojo, kandidaat nummer 17 voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) bij de verkiezingen van 25 mei 2025, voor de strategische inzet van lokale radio in heel Suriname als een belangrijk instrument voor het verbeteren van het bestuur en de burgerbetrokkenheid.

Tojo is van mening dat thema’s zoals onderwijs, veiligheid, decentralisatie, zelfredzaamheid en gezondheidszorg toegankelijker en begrijpelijker kunnen worden gemaakt door het gerichte gebruik van lokale radio.

Hij herinnerde zich met plezier de “glorieperiode” van de Boskopu-radiostations, die nieuws en informatie uitzonden in verschillende inheemse talen, wat leidde tot meer begrip en participatie binnen lokale gemeenschappen.

“Gemeenschapsradio biedt een verademing voor specifieke doelgroepen en levert informatie in hun eigen taal”, legt Tojo uit.

“Dit stelt de overheid in staat om cruciale informatie strategisch te communiceren, wat uiteindelijk leidt tot beter geïnformeerde burgers.”

Tojo benadrukte de waarde van toegankelijke informatie in de moderne tijd en erkende de invloed van nieuwe media en het “open Skye-beleid”, dat burgers wereldwijd gemakkelijk toegang geeft tot informatie.

Tegelijkertijd blijft lokale radio een essentieel kanaal, vooral voor gemeenschappen met beperkte toegang tot technologie of waar taalbarrières bestaan.

Tojo ziet een collaboratieve benadering van communicatie voor zich, waarbij de overheid en lokale gemeenschappen samen optrekken.

Hij wees op het “Boskopu”-concept als een krachtig middel voor het bevorderen van goed geïnformeerde burgerparticipatie en stelde voor dit model opnieuw te evalueren in het huidige Suriname.

Hij is ervan overtuigd dat lokale radio de feedback en participatie van burgers in overheidsinitiatieven aanzienlijk kan verbeteren door beleidskwesties, maatregelen en andere essentiële informatie toegankelijk te maken voor de bevolking.

Tojo pleit voor een paradigmaverschuiving in het bestuur van Suriname: “Net als velen ben ik van mening dat de werkwijze in Suriname volledig moet worden veranderd en aangescherpt. We moeten proactief en zonder weerstand pleiten voor goed bestuur en elkaar effectief aanspreken. A Model Mus´kenki.”

Tojo’s visie op verbeterde communicatie via gemeenschapsradio onderstreept zijn inzet voor sterker bestuur en het waarborgen van toegang tot informatie voor alle burgers van Suriname.

Zijn focus op het benutten van succesvolle modellen, zoals de Boskopu-radio’s, benadrukt zijn pragmatische aanpak om de burgerbetrokkenheid in de komende jaren te verbeteren.