fbpx

BEP en Santigron herenigen zich

Het hoofdbestuur van de partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) heeft zondag een kennismakingsbezoek gebracht aan Santigron in het district Wanica. De nieuwe bestuursleden werden tijdens een vergadering geïntroduceerd aan de gemeenschap en de plaatselijke partijkern.

Het verhaal van Santigron en de partij gaat lang terug en de BEP heeft altijd kunnen rekenen op de steun van de lokale bevolking. Tijdens de vergadering hebben het dorp en de partij die goede politieke band herbevestigd en elkaar opnieuw omarmd.

Waren de BEP en Santigron in 2010 al goed op dreef, toen nog in AC-verband, het draaide toch uit op nul zetels. Volgens de calculaties had de BEP al zeker een DNA-zetel kunnen veilig stellen in Wanica. Het ‘laat is laat – drama’ diende zich aan, AC werd uitgesloten van deelname aan de verkiezingen in dat district en de grote BEP-aanhang in Santigron kreeg de kans niet om te stemmen en haar kracht te tonen.

“We zaten onderling te ruziën, terwijl we samen een grotere strijd te voeren hadden”, aldus Andy Aboikoni één van de ondervoorzitters van de partij. In 2015 waren de meningen in Santigron en de rest van Wanica verdeeld over de toetreding van de BEP tot V7. Dat heeft zich gewroken bij de verkiezing, de achterban volgde de partij niet blindelings in het V7-plan. “Het spijt ons dat wij Santigron dit alles hebben aangedaan. Vergeeft u ons. De partij heeft haar fouten ingezien. We werken nu elke dag hard aan zelfcorrectie,” aldus Aboikoni.

Hij deed een oproep aan de gelederen om zich te sluiten, eensgezind te werken en met vereende kracht succes te boeken bij de verkiezingen van mei 2020. De knieval van de ondervoorzitter, namens de partij, wordt door de gemeenschap beschouwd als een teken van volwassenheid, groei en wijsheid in de nieuwe generatie BEP.

Dat het hoofdbestuur veel waarde hecht aan de vaste grond die zij voelt in Santigron, heeft er mede in geresulteerd dat er onlangs een vooraanstaande intellectueel uit dit dorp is uitverkoren om de partij te vertegenwoordigen in de rij van presidentiële adviseurs.

De cultureel-antropoloog Salomon Emanuels is sinds kort voorgedragen en reeds goed bevonden als raadsadviseur op het Kabinet van de President. Deze erkenning is met applaus door de gemeenschap beantwoord, Emanuels werd door vrouwen uit het dorp naar voren geroepen, hij kreeg een schouderdoek en een plek toegewezen naast de hoofdbestuursleden.

BEP-voorzitter Ronny Asabina heeft zijn erkentelijkheid uitgesproken over de bijdrage van Santigron bij de partijverkiezing van 3 februari 2018. Het doet hem overigens goed dat de groei van de partij duidelijk te zien is in alle regio’s waar het nieuw bestuur langskomt. Dat andersdenkenden de BEP bestoken met leugens en lafhartige politieke aanvallen, bevestigt volgens Asabina alleen maar dat de partij in de lift is, want, stelde hij: “Als de jongens stokken in de manjaboom gooien, wil het zeggen dat de manja’s rijp zijn”.

Hij onderstreepte dat de partij niet is afgedwaald van het oorspronkelijke idee van de grondleggers van de partij om ervoor te zorgen dat het binnenland ook invloed moet hebben in het ’s landsbestuur. Paramaribo heeft nog steeds veel te bepalen over het binnenland zonder dat de mensen in het binnenland daarbij medezeggenschap hebben. Daar moet op een dag verandering in komen.

De binnenlandse gemeenschap heeft de potenties om meer te produceren en haar verdiencapaciteit te verbeteren. De partij heeft die gedachte meegenomen in het beleid dat nu wordt gevoerd op het ministerie van Regionale Ontwikkeling. Daarmee is minister Edgar Dikan niet alleen één van de twee ondervoorzitter van de partij, maar ook verpersoonlijking van de partij in de Raad van Ministers. “We hebben graag dat Santigron maximaal gebruik maakt van de mogelijkheden van het directoraat van Agrarische Ontwikkeling Binnenland, die door deze minister terug is gehaald naar dit ministerie.”(GFC)