fbpx

BEP: Chinese landgenoten staan bekend als hardwerkende burgers

INGEZONDEN– Het belangrijkste feest van onze Chinese broeders en zusters is het Lentefeest, het Lente festival, het Lantarenfestival, of gewoon Chinees Nieuwjaar. Dit jaar valt deze belangrijke dag op 22 januari.

De eerste Chinezen zijn als landbouwcontractarbeiders in Suriname aangekomen in het jaar 1853. Ze voegden zich bij de Surinaamse bevolking en thans na 170 jaar zijn ze onderdeel van de Surinaamse natie en bromki dyari en staan bekend als hardwerkende burgers in alle lagen en sectoren van onze maatschappij, maar vooral in de detailhandel van omu Sneysi en misi Amoy.

Ze zijn helaas ook slachtoffer van de jammerlijk gestegen criminaliteit, roofovervallen en roofmoorden, waardoor wij als Surinamers duidelijk kunnen zien dat de veiligheid in onze samenleving over het hele Surinaamse grondgebied, drastisch moet worden opgevoerd.

De regering heeft reeds maatregelen getroffen, gelukkig, en heeft bij monde van vicepresident Brunswijk te kennen gegeven dat criminelen niet de overhand zullen krijgen in Switi Sranan.

Volgens Dna-lid Stephen Tsang moet dan ook wel de reeds goedgekeurde Srd 30 miljoen voor het ministerie van Justitie en Politie worden overgemaakt.

BEKIJK OOK
29-jarige verdachte aangehouden met drugs is artiest Benaja

De gronden toegewezen aan het Chinese bedrijf China Zhong Heng Tai voor het opzetten van een oliepalmbedrijf in Oost-Suriname worden wel ingetrokken, aangezien, dit na decennia nog steeds niet van de grond is gekomen.

Het Patamacca gebied kende reeds een palmolie-industrie, die helaas door de verwoestende Binnenlandse Oorlog van 1986-1992 te gronde werd gericht.

In 2023 heerst volgens de Chinese cultuur het Jaar van het Konijn. De eigenschappen van het konijn zullen ons leven en werken beïnvloeden. Integriteit, inzet, fatsoen, vreedzaamheid en harmonie. De dichtregels van Gerrit Barron worden van toepassende waarheid.

Wij Surinamers zouden nooit kunnen leven in een land met maar 1 etnisch-culturele bevolkingsgroep. Zelfs onze eerste oorspronkelijke bewoners, de Inheemsen, bevestigen dat.

Dus het Chinese feest van de Lente, wordt in Switi Sranan gevierd met de onstuimige Drakendans op de gong, maar ook met Awasadans op de apinti, de Krawasi dans op de sambura en de opwindende muziek van de Alakondredron met dholak en gamelan.

Wij wensen u allen gezondheid en voorspoed toe.

BEP Mediateam