fbpx

Belgisch kabinet valt over vluchtelingenakkoord

De Belgische premier Charles Michel heeft dinsdag het ontslag van zijn rechtse regering aangeboden aan koning Filip. Hij zou alleen verder kunnen regeren met een minderheidsregering met steun van een deel van de linkse oppositie. Die was daar echter niet voor te porren.

Het kabinet van Michel begon te wankelen toen de Vlaams-nationalistische en liberaal-conservatieve Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) uit de coalitie stapte, uit protest tegen het accepteren van het Akkoord van Marrakesh. Vervolgens probeerde het centrumrechtse kabinet Michel II door te regeren met steun van centrumlinks.

De premier deed hen daartoe  in een wanhoopspoging nog een voorstel tot een “coalitie van goede wil”, maar de uitgestoken hand werd weggeslagen. Dinsdag gaven de linkse partijen het kabinet het laatste zetje richting de afgrond, met een motie van wantrouwen.

BEKIJK OOK  Ziekenhuispersoneel vraagt interventie DNA

Michel had daarom geen andere keus dan naar de koning stappen om zijn mandaat terug te geven. Koning Filip heeft het ontslag in beraad.

Het VN-migratiepact (‘Akkoord van Marrakesh’), dat op 10 en 11 december door de Europese lidstaten werd aangenomen in de Marokkaanse stad Marrakesh, geeft een nieuwe en bredere uitleg van het begrip ‘migratie’.

De verklaring is een ‘pact’ waarin is vastgelegd hoe de wereldwijde stroom van migranten gereguleerd moet worden.

De Belgische ja-stem leidde tot grote, gewelddadige protesten van rechts-racistische bewegingen, die hun afkeer samenvatten met kreten als “Eigen volk eerst”.