Belfort: partij kan mij niet terugroepen

GFC NIEUWSREDACTIE- Edward Belfort, lid van het Surinaams parlement en hoofdbestuurslid van de politieke organisatie Abop, maakt zich niet druk om de Terugroepwet.

Belfort werd afgelopen vrijdag door zijn partij voor 6 weken geschorst en moet hij binnen die periode zijn verontschuldiging aanbieden aan de voorzitter en de partij.

Het hoofdbestuur zal hierna bepalen hoe verder. Belfort heeft intussen te kennen gegeven dat hij geen ‘sorry’ zal zeggen, omdat hij niets heeft misdaan.

De volksvertegenwoordiger levert sinds het aantreden van de regering Santokhi heftige kritiek op het beleid, de president en zijn partijvoorzitter tevens vicepresident van het land, Ronnie Brunswijk.

Belfort is van mening dat het volk tijdens de verkiezingscampagne voor de gek is gehouden. De volksvertegenwoordiger zegt niet bang te zijn voor acties vanuit zijn partij.

De oorspronkelijke Terugroepwet was bedoeld om te voorkomen dat parlementariërs overliepen naar een andere politieke partij. De overloper zou dan teruggeroepen kunnen worden door de partij.

Maar na een snelle wijziging van de Terugroepwet door de NDP-coalitie in 2016 is het geen aangelegenheid meer van de partij maar van de meerderheid in het parlement.

Volgens de door de NDP gewijzigde Terugroepwet kan alleen De Nationale Assemblee een parlementariër die met zijn zetel overloopt, terugroepen. Daarvoor zijn dus 26 zetels nodig, dus de coalitie zal moeten terugroepen.