Belediging staatshoofd of waarnemend staatshoofd strafbaar

Op social media zijn een bericht en een filmpje gepubliceerd, waarbij een ontevreden burger zijn beklag doet over de gang van zaken in de omgeving van Creola.

Het water van het Saramaccakanaal wordt constant hoog gehouden, zodat pontons met hout langs kunnen varen. Als gevolg hiervan loopt het perceel van de burger, dat langs dit kanaal grenst, onder water.

Tevens worden in dit bericht de president van de Republiek Suriname en een minister beledigd en met de dood bedreigd.

Volgens artikel 152 van het Wetboek van Strafrecht is opzettelijke belediging van het Staatshoofd of het waarnemend Staatshoofd strafbaar.

Tevens is volgens artikel 153 van dit wetboek strafbaar: degene die een geschrift of afbeelding of gegevens uit geautomatiseerde werken, waarin een belediging voorkomt voor het Staatshoofd of het waarnemend Staatshoofd, verspreidt, openlijk tentoonstelt of aanslaat, of, om verspreid, openlijk tentoongesteld of aangeslagen te worden in voorraad heeft, indien diegene weet of ernstige reden heeft om te vermoeden dat in het geschrift of de afbeelding of gegevens uit geautomatiseerde werken zodanige belediging voorkomt.

Beide strafbare feiten zijn misdrijven, waarop een sanctie staat van gevangenisstraf en geldboete.

Intussen is een verdachte in beeld gebracht, opgespoord en door de politie aangehouden. Het onderzoek in deze zaak wordt voortgezet.

Naar meer berichten...

Naar meer berichten...