fbpx
Belastingdienst ontvangt ASFA en VSB

GFC NIEUWS- De leiding van de Belastingdienst is gesprekken gestart met verschillende belangenorganisaties.

De eerste dialoog vond eerder deze week plaats met vertegenwoordigers van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA).

Het doel van de ontmoetingen is om duurzaam dialoog te starten en te onderhouden. Beide vertegenwoordigers van het bedrijfsleven zijn het erover eens dat er meer dialoog nodig is tussen de overheidsdiensten en de private sector.

Belastingdienstdirecteur Armand Zunder wil met deze meetings een formeel platform creëren waarbij wordt gekeken naar wat partijen voor elkaar kunnen betekenen.

Een deel van de particuliere sector betaalt vanwege de Covid-19-crisis momenteel geen directe belastingen. Dit zou in 2020 voor de staat een verminderd inkomen van 40 tot 50 procent kunnen betekenen. Hierdoor kunnen de staatsuitgaven in gedrang komen. Terwijl die vanwege de crisis juist toenemen. “Bij de huidige crisis moet je zorgen voor liquiditeit in de economie, waardoor de productie door kan gaan, voor betere tijden”, zegt Zunder.

“Je particuliere sector is de motor van de economie, die genereert een deel van de belastinginkomsten, maar vooral werkgelegenheid, en die moeten dus door draaien.” De Belastingdienstdirecteur, zegt dat elke crisis tot een goed einde komt in Suriname, maar dat ernaar gestreefd moet worden, dat er zo min mogelijk verliezers ontstaan. In dit geval zijn dat economische verliezers. Door regelmatig dialoog kan samen worden gekeken naar de randvoorwaarden die nodig zijn om samen uit deze crisis te komen.

Voor beide gesprekspartners zijn wetgeving, handhaving van de verschillende belastingwetten en controle, randvoorwaarden die moeten worden aangepast of vernieuwd. Het herzien van vier belangrijke fiscale wetten en het gereedmaken van de infrastructuur van de Belastingdienst voor online aangifte zijn twee projecten waar momenteel aan wordt gewerkt.

Daarnaast zijn er duurzame vraagstukken die te maken hebben met de herstructurering van de Belastingdienst, zoals een transparant en rechtvaardig belastingstelsel. En de uitdaging van het 24 uur beschikbaar zijn van de douanedienst. Verder de verzelfstandiging van de Belastingdienst en de herziening van het grondstoffenbesluit.

Ook het Covid-19-noodfonds en productiefonds en een ‘Express Lane’ voor geregistreerde bedrijven die producten exporteren, zijn enkele punten waar nader over gesproken zal worden.

De ASFA en de VSB zullen de onderwerpen inventariseren die door de jaren heen onder de aandacht zijn gebracht van ministers van Financiën en de Belastingdienst. Daarna zal worden besproken hoe de aandachtspunten gefaseerd aan te pakken.

De volgende organisaties waarmee de Belastingdienst in dialoog gaat zijn: de Kamer van Koophandel en Fabrieken, de vakcentrales, de Surinaamse Federatie van Belastingadviseurs (SFB), de Bankiersvereniging en de Consumentenkring.

Meer nieuws

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.