fbpx

Belang van erkenning eigen traditionele geneeswijzen

“Suriname is rijk aan medicinale planten en mineralen, die door de bevolking uit alle windstreken gebruikt worden voor medische doeleinden”. Dit waren enkele woorden van vicepresident Ashwin Adhin bij de opening van het congres “Dag der Traditionele Medische Systemen”, op 10 november in de conference room van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF).

Adhin liet weten dat de tijd is aangebroken dat wij in Suriname de erkenning van onze eigen kennis en kunde en onze veelzijdige culturele rijkdom op het gebied van traditionele medische systemen en homeopathie ordelijk aanpakken.

Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid, die ook een korte toespraak hield, deelde dezelfde mening als de vicepresident en bracht ter kennis dat wij in Suriname gezegend zijn met een multi-etnische samenleving, met een schat aan eeuwen oude traditionele geneeskundige kennis.

Verder liet de minister weten dat onze huidige status van erkenning, ten behoeve van onze eigen traditionele geneeskunde in vergelijking met dat van andere landen in de wereld, zoals bijvoorbeeld China en India, nog in de kinderschoenen staat.

Behalve de toespraken van de beleidsmakers, zijn er ook interessante presentaties gehouden over onder andere de synthese van allopathische en traditionele medische systemen.

De traditionele genezers van onder andere Kwamalasamutu en het Amazon Conservation Team (ACT) haalden tijdens hun presentatie niet alleen aan hoe effectief de traditionele behandelingen zijn, maar maakten ook het belang van kennisoverdracht kenbaar.(GFC)