fbpx

Bekende zoetstof gekoppeld aan angstaanvallen

GFC NIEUWSREDACTIE- Onderzoekers van het Florida State University College of Medicine hebben aspartaam, een kunstmatige zoetstof die in bijna 5.000 dieetvoeding en -dranken wordt aangetroffen, gekoppeld aan angstachtig gedrag bij muizen.

Samen met het produceren van angst bij de muizen die aspartaam consumeerden, strekten de effecten zich uit tot twee generaties van de mannetjes die werden blootgesteld aan de zoetstof.

De studie werd op 2 december gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences.

De studie kwam deels tot stand vanwege eerder onderzoek van het Bhide Lab naar de transgenerationele effecten van nicotine op muizen. Het onderzoek toonde tijdelijke, of epigenetische, veranderingen in de zaadcellen van muizen.

In tegenstelling tot genetische veranderingen (mutaties), zijn epigenetische veranderingen omkeerbaar en veranderen ze de DNA-sequentie niet; ze kunnen echter veranderen hoe het lichaam een DNA-sequentie leest.

BEKIJK OOK
Nieuw onderzoek: het eten van druiven kan beschermen tegen UV-schade aan de huid

Uitgesproken angstachtig gedrag werd waargenomen bij de muizen door middel van een verscheidenheid aan doolhoftests over meerdere generaties die afstammen van de aan aspartaam blootgestelde mannetjes.

Wanneer diazepam werd gegeven, een medicijn dat wordt gebruikt om angststoornissen bij mensen te behandelen, vertoonden muizen in alle generaties geen angstachtig gedrag meer.

Onderzoekers plannen een extra publicatie van deze studie gericht op hoe aspartaam het geheugen beïnvloedde. Toekomstig onderzoek zal de moleculaire mechanismen identificeren die de overdracht van het effect van aspartaam over generaties beïnvloeden.