fbpx

Behoorlijke bijdrage seabob garnalensector aan economie

GFC NIEUWS- De seabob garnalensector levert een behoorlijke bijdrage aan de economie van het land en biedt aan meer dan 1000 mensen arbeidsplaats.

Er zijn meer dan 20 boten die een werkgebied van groter dan 12 mijl op zee hebben.

Dit kwam vrijdag naar voren bij de installatie van de seabob commissie voor een periode van 1 jaar door minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

De seabob garnaalsoort was tot 1995 niet gewild op de internationale markt. Door samenwerking van de vangers van deze type garnalen in Suriname, is bewerkstelligd dat het proces van de vangst van de seabob garnalen internationaal is gecertificeerd en op de internationale markt nu de eerste plaats bezet van de meest gevraagde garnalen soort.

“Wij hebben reeds zoveel gedaan om de plaats in te nemen die wij nu innemen. Wij hebben een gemeenschappelijk doel, en dat is de sector duurzaam te houden. Dit is van belang om de certificering die wij met heel veel inspanning hebben bereikt te behouden,” zei Prahlad Sewdien, die namens de sector het woord voerde.

BEKIJK OOK
Newmont Suriname eist dat alle werknemers gevaccineerd zijn tegen Covid-19

Het opzetten van een commissie voor deze sector is dus van eminent belang. In deze gemengde commissie hebben zowel de public als de private sector zitting.

“Dit is een voorbeeld hoe private en public sector samen een heel goede samenwerking kunnen hebben en prachtige resultaten kunnen boeken. Ik ben een voorstander van deze combinatie en spreek de hoop uit dat ook op andere gebieden deze samenwerking tot stand kan komen,” gaf Parmessar aan.

Eén van de vereisten in de vergunningsvoorwaarde is het hebben van een Vessel Monitoring System (VMS).

De minister heeft na onderhandelingen kunnen bewerkstelligen, dat er een goedkoper VMS-systeem wordt aangeschaft dan de huidige, maar ook de aflossing van het systeem is veel soepeler. Het ligt aan de eigenaren van de trawlers als ze willen overgaan op dit goedkoper systeem.