Beheersen Covid-19 in regio zal jaren duren als trage vaccinatietempo aanhoudt, zegt PAHO-directeur

GFC NIEUWSREDACTIE- De directeur van de Pan American Health Organization (PAHO), Carissa Etienne, vestigde de aandacht op het trage tempo van Covid-19-vaccinatie in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied en waarschuwde dat het beheersen van het virus jaren zal duren als huidige trends blijven bestaan.

“Vandaag zien we de opkomst van twee werelden: één welke snel weer normaal wordt en een andere waar herstel een verre toekomst blijft”, vertelde Etienne aan journalisten tijdens haar wekelijkse mediabriefing.

“Terwijl de Verenigde Staten meer dan 40 procent van de bevolking volledig hebben gevaccineerd,” zei ze, “is het tempo veel langzamer in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied”.

“Sommige landen – waaronder Ecuador, Peru en Bolivia – hebben slechts ongeveer 3% van hun bevolking ingeënt.”

In Midden-Amerika zijn slechts 2 miljoen mensen volledig gevaccineerd; in het Caribisch gebied, minder dan 3 miljoen. In sommige landen, waaronder Guatemala, Trinidad en Tobago en Honduras, is niet eens 1% van de bevolking ingeënt.

“De ongelijkheden in vaccinatiedekking zijn onmiskenbaar”, zei Etienne. “Helaas is het aanbod van vaccins geconcentreerd in een paar landen, terwijl het grootste deel van de wereld wacht tot de doses naar buiten druppelen”.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Kans van slechts 1 op 700.000 op overlijden na prik, kans 1 op 100 na besmetting met het virus

“Hoewel Covid-19-vaccins nieuw zijn, is dit verhaal dat niet – ongelijkheid heeft te vaak bepaald wie recht heeft op gezondheid.”

Ze voegde eraan toe: “Als de huidige trends zich voortzetten, zullen de gezondheids-, sociale en economische ongelijkheden in onze regio nog groter worden, en het zal jaren duren voordat we dit virus in de Pan-Amerikaanse regio onder controle krijgen.”

Etienne riep op om “dringend” de toegang tot vaccins in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied op te voeren en prioriteit te geven aan landen waar “zelfs kwetsbare bevolkingsgroepen nog moeten worden beschermd”.

Ze drong er bij landen die rijk zijn aan vaccins en hulpbronnen op aan om het voorbeeld te volgen van de Verenigde Staten, die in eerste instantie 6 miljoen doses schonken, Spanje, die 5 miljoen bijdroeg, en Canada, die 50 miljoen Canadese dollar toezegde om de toegang tot vaccins uit te breiden in Latijns-Amerika en de Caraïben.

“We hopen dat andere landen – vooral die met een overschot aan doses – en wereldwijde financiële instellingen in hun voetsporen zullen treden om de steun te bieden welke we nodig hebben om de 70% van onze bevolking te beschermen welke niet onder COVAX zal vallen”, zei ze, verwijzend naar de wereldwijde alliantie om gelijke toegang tot Covid-19-vaccins te garanderen.

In de tussentijd, zei Etienne, moeten landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zich houden aan bewezen volksgezondheidsmaatregelen, zoals het dragen van maskers, handen wassen en sociale afstand houden.

Ze drong ook aan op de implementatie van “sterke bewakingssystemen”, ondersteund door regelmatige tests en contact tracing. “Dit zal van cruciaal belang blijven om dit virus onder controle te houden, zelfs als de vaccinatiegraad groter wordt en de gevallen afnemen.”

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Groot-Brittannië: Corona-stijging door Delta-variant

Terugkerend tot haar wekelijkse rapport over de impact van de pandemie, waarschuwde ze dat de verslechterende omstandigheden in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied aanhouden.

“De trends die we zien zijn duidelijk: in onze hele regio was dit jaar slechter dan het vorige. Op veel plaatsen is het aantal infecties nu hoger dan ooit tijdens deze pandemie.”

Etienne zei, dat Trinidad & Tobago in het Caribisch gebied de afgelopen maand de grootste toename van Covid-19-infecties en sterfgevallen rapporteerden. In Haïti zetten ziekenhuisopnames van Covid-19-patiënten de zuurstofvoorziening van het land onder druk.

In Costa Rica nemen de infecties af na weken van versnelling, maar andere Midden-Amerikaanse landen, waaronder Panama en Guatemala, melden een toename van nieuwe gevallen.

Ecuador, Brazilië en Peru melden een afname van het aantal infecties, maar de meeste Zuid-Amerikaanse landen, waaronder Argentinië, Uruguay en Chili, melden toenemende infecties.

Zowel het aantal infecties als het aantal sterfgevallen is de afgelopen twee weken toegenomen in Bolivia en Colombia, en in veel Colombiaanse steden zijn de IC-bedden bijna vol.

In heel de Pan-Amerikaanse regio, inclusief Noord-Amerika, waren er vorige week bijna 1,2 miljoen nieuwe gevallen van Covid-19 en meer dan 34.000 doden. Vier van de vijf landen met het hoogste aantal doden ter wereld bevonden zich in de Pan-Amerikaanse regio.

“Ondanks de verdubbeling of zelfs verdrievoudiging van ziekenhuisbedden in de hele regio, zijn de IC-bedden vol, de zuurstof raakt op en de gezondheidswerkers zijn overrompeld”, zei Etienne.

BEKIJK MEER GFC GEZONDHEIDSNIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten