fbpx

Bee: Javanen hebben hard gewerkt om de top te bereiken

GFC NIEUWS- Precies 130 jaar geleden, op 9 augustus 1890, hebben de eerste Javanen voet aan wal gezet in Suriname.
In dit kader wordt de Javaanse Immigratie herdacht en zijn er kransen gelegd te Mariënburg stafdorp bij het monument van de Javaanse immigratie. De kransen zijn gelegd door onder andere de voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), Marinus Bee, en de leden Evert Karto en Gregory Rusland.
DNA-voorzitter Bee memoreerde het feit dat de Javaanse immigranten onder zeer slechte omstandigheden hebben gewerkt en gewoond. Het was nooit rooskleurig, maar zij hebben hard gewerkt en strijd geleverd om vandaag de dag de top van het land te bereiken.
“Als we de strijd die onze voorouders hebben geleverd memoreren, kunnen we ook strijd leveren om onze economie, moraal en ethiek weer op te bouwen. Als er geen geld is, kunnen we nog altijd geld vinden, maar als moraal wegvalt hebben we veel meer tijd nodig. Wat we van dit land maken, is wat we zelf hebben gedaan,” merkt de voorzitter op.
Parlementariër Evert Karto bedankte de Javaanse contractarbeiders voor onder andere:
-hun overlevingsdrang en opofferingsgezindheid
-het behoud van hun culturele bagage, waarden en normen, het bij elkaar brengen van eenieder voor een beter Suriname en respect voor elkaar
-hun religieuze houvast
-hun strijd en heldhaftigheid en hun bijdrage aan de natievorming van Suriname
-hun participatie en emancipatie in de Surinaamse samenleving
“We weten allemaal dat onze voorouders zich getroost hebben een trip te maken van drie maanden, om uiteindelijk hier naar een beter leven te zoeken,” heeft parlementariër Rusland de aanwezigen voorgehouden. Er is volgens hem in eerste instantie een enorme bijdrage geleverd aan de agrarische sector, maar anno 2020 aan de totale ontwikkeling van Suriname. Hij heeft de gemeenschap opgeroepen om door te gaan met de ontwikkeling en daardoor hun plaats op te eisen en in te nemen.
“Te w’e moksi alla den culturu, kunnen we veel meer realiseren dan waar we vandaag staan. Laten we met z’n allen gaan arbeiden, want het volk verdient het en meer nog omdat we weten dat we in staat zijn het te realiseren.”

BEKIJK OOK
Turkse crimineel aangehouden in Suriname