fbpx

Bedrijven tekenen intentieverklaring voor productiviteitsverbetering

Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme(HI&T) heeft dinsdag een Memory of Onderstanding getekend met 4 bedrijven, die samen een bedrag van US 400.000 hebben ontvangen, om hun bedrijf verder te ontwikkelen.

Het gaat om de bedrijven Agro-Cooperatie Redi Doti en Pierre Kondre – Pineapple Out growers, Candid Fruits – Acai Outgrowers, North Commewijne Tourism Cluster Bike Trail, North Commewijne Tourism Cluster Bike Trail.

Dit bedrag is afkomstig uit het pilotprogram Innovation in Firms in Suriname (IFS), dat onderdeel is van het Suriname Business Climate and Innovation Program (SUBCIP).

Het IFS-programma is uitgevoerd door de Competitiveness Unit Suriname (CUS) van het ministerie van HI&T en heeft als doel om de productie, productiviteit en innovatie in lokale bedrijven te ondersteunen.

De financiering van dit project geschiedt door de Inter American Development Bank (IDB). De IDB operations manager Leslie Ann Edwards sprak tijdens de bijeenkomst de hoop uit dat meer bedrijven zich aanmelden en dat het niet bij de vier zal blijven. Ze feliciteerde de bedrijven met het bereiken van deze hoogtepunt en wenste hen veel succes toe.

De vier bedrijven hebben allen aangegeven goed gebruik te zullen maken van de nog te verkregen gelden. De heer Jerry Birambi van Agro – Coöperatie Redi Doti en Pierre Kondre, die ananas telen voor de verwerking, gaf aan dat met het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst er een mijlpaal bereikt is.

Het geld zal gebruikt worden voor het opzetten van een fabriek en het certificeren van de boeren te Redie Dotie en Pierre Kondre.

North Commewijne Tourism Cluster Bike Trail heeft aangegeven het toerismegebeuren in de gebieden Rust en Werk en Bakie tot ontwikkeling te willen brengen. Sirano Zalman van Acces Suriname Travel zegt dat zijn bedrijf reeds geruime tijd in dit district actief is.

De rehabilitatie van het 24 km fietspad langs de plantages aan de rechteroever van de Commewijne rivier is het voornaamste doel van deze onderneming. Hiermee zullen meer toeristen naar dat gebied worden aangetrokken. Dit zal het land en de bevolking van die gebieden ten goede komen.

Het agrobedrijf Suriname Candid Fruits – Acai Outgrowers zal de gelden gebruiken voor de verwerking en de productie van podosiri, om zo te voldoen aan de huidige exportvraag.

B4 Startup out grower Farmers of Yellow Habaneros Peppers wil op haar beurt een kwekerij een teststation opzetten. Ook wil het agrobedrijf een trainingscentrum opzetten voor het trainen van grote groepen start – up outgrowers op het B4 opo Krakti-model voor hydroponische peperteelt. Hiermee wilt B4 Agro-foods voldoen aan de huidige exportbehoefte voor gele pepers.

Het ligt in de bedoeling dat de financiële ondersteuning voor productieverhoging en innovatie niet bij deze vier bedrijven zal blijven, maar dat ook andere bedrijven in aanmerking zullen komen.(GFC)