fbpx
Facebook Pagelike Widget

Bedrijfsleven maakt zich klaar voor ‘new normal’

GFC NIEUWS- Winkels openen zo zoetjes aan weer hun deuren.

De Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) helpen bedrijven dit op een veilige manier te doen om Covid-19-besmettingen te voorkomen.

Vijfhonderd van de 2500 winkeliers zijn al voorbereid op de ‘new normal’ maatregelen. Dit zal worden uitgebreid naar 800 winkeliers en uiteindelijk moeten alle winkels meedoen met het programma ‘My Safe Store’. Elke winkel die meedoet, kondigt dat aan met een poster buiten.

“Hoe moeilijk het ook is, wij moeten onze economie draaiende blijven houden”, zegt Bryan Renten, voorzitter van de VSB, tijdens de reguliere Covid-19 persconferentie. “Daarom hebben wij het Covid-19 Managementteam geïnformeerd over vooral de economische situatie in het land, de effecten van de lockdown op het bedrijfsleven, werkgelegenheid en de economie. En over de inspanningen die de VSB en de ASFA plegen om hun leden te informeren hoe op een veilige manier hun economische activiteiten voort te zetten in deze hele moeilijke periode.”

Winkels

Door het plan ‘My Safe Store’ kunnen klanten op een veilige manier boodschappen doen. De winkeliers worden geïnformeerd over het coronavirus en over de maatregelen die zij moeten nemen om zichzelf en hun klanten te beschermen. Deze informatie wordt zowel in het Nederlands als het Chinees gegeven.

Naast postermateriaal en vloerstickers die de vereiste onderlinge afstand aangeven, krijgen de winkels twee tot drie keer per week via de app een herinnering zich te houden aan de maatregelen. Veder is het belangrijk dat zij, niet teveel mensen tegelijkertijd toe laten in de winkel en klanten verplichten een mondkapje op te doen. En zo snel als mogelijk hun boodschappen doen.

Het is belangrijk dat ook klanten zich houden aan de regels. “Het is een langzaam proces, winkeliers zijn bang. Maar samen proberen we de winkels weer open te krijgen. We moeten in staat zijn om onze boodschappen te doen. Ook is het een belangrijke bron van inkomsten voor de winkeliers, medewerkers en de toeleveranciers.”

Werkplek

Er moet voorkomen worden dat er nieuwe clusters ontstaan, want die kunnen leiden tot
stopzetten van de economische capaciteit van het bedrijf. Daarom de volgende tips:
– Zorg voor protocollen waar elke werknemer zich aan moet houden.
– Houd dagelijks toolboxtalks, die medewerkers herinneren aan de veiligheidsmaatregelen.
– Medewerkers moeten bij griepverschijnselen toegang hebben tot de arts en niet naar het werk komen.
– Ontwikkel een goed mondkapjesbeleid, zeker in ruimtes waar werknemers in slecht geventileerde ruimtes of aircoruimtes moeten werken.
– Zorg dat de werknemers zich houden aan de protocollen.

Renten gaf aan dat de bedrijven van elkaars best practices, maar ook van elkaars fouten kunnen leren. Om deze informatie met elkaar te delen, zal een platform worden opgezet.

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…