fbpx
Bedrijfsleven Guyana wil investeren in Suriname

GFC NIEUWS- Het Guyanese bedrijfsleven wil investeren in Suriname.

Dat is de eerste boodschap die president Chandrikapersad Santokhi op zondag 9 augustus voor het Surinaamse bedrijfsleven had na zijn terugkeer uit Guyana.

Hij heeft in het westerbuurland de inauguratie van president Mohamed Irfaan Ali bijgewoond, samen met first lady Melissa Santokhi-Seenacherry en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking.

President Santokhi had op zondag 9 augustus samen met president Irfaan Ali een ontmoeting met de Guyanese private sector, ondernemers en de Guyanese diaspora. “De enige boodschap die ze hebben is: “we willen investeren in Suriname, we willen samenwerken met het Surinaams bedrijfsleven,” aldus president Santokhi, die dit als boodschap meegaf aan het Surinaamse bedrijfsleven. Hij meent dat er zo snel mogelijk gekomen moet worden tot een forum van Joint Chamber of Commerce Cooperation of een Forum van Business Cooperation. Al deze zaken moeten de komende dagen body gaan krijgen.

Tijdens een ontmoeting met vertegenwoordiger van de internationale gemeenschap in Guyana, te weten ambassadeurs en high commissioners, is vanuit deze groep namens hun regeringen ook ondersteuning toegezegd om de Surinaamse regering te ondersteunen maar ook mogelijkheden te creëren om ons bij te staan op het gebied van de aanpak van het COVID-19 virus.

Het bedrijfsleven van Guyana heeft concrete projecten gepresenteerd en concrete samenwerkingsmogelijkheden voorgehouden. Het ligt, aldus het Surinaamse staatshoofd, nu aan ons bedrijfsleven om dat te gaan oppakken.

De Surinaamse en de Guyanese president hebben in een volgende ontmoeting het draft document voor samenwerking gefinaliseerd. Er zijn verschillende samenwerkingsgebieden geïdentificeerd. President Santokhi spreekt van gebieden “die een uitstraling hebben van bereidwilligheid van twee leiders om samen de problemen aan te pakken, de samenwerking te verstevigen en de private sector te faciliteren.” Er is ook gekeken naar bestaande samenwerkingsgebieden die nieuwe impulsen, nieuwe instructies en nieuwe mensen moeten krijgen.

Tijdens een ontmoeting met de Guyanese media zijn de inzichten gepresenteerd alsook de inhoud van de samenwerking en hoe het traject eruit zal zien. De samenwerking tussen Suriname en Guyana zal reeds de komende twee weken geïmplementeerd worden. “Daarvoor is er een tijdlijn uitgezet en doelen aangegeven die we willen halen als twee landen, twee presidenten en twee volkeren.”

Meer nieuws

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.