Bedelende Surinamers moeten niet geholpen worden!

INGEZONDEN- Het komt vaak in het nieuws! Soms maar al te vaak! Personen die hun eigen woning in vlammen zien opgaan. Alles tot aan de grond toe afgebrand. Het enige wat deze mensen meestal nog over hebben is de kleding die ze op dat moment aanhadden.

Vervolgens zie je dat er verschillende bedelacties op touw worden gezet om de mensen te helpen, zodat zij een nieuwe woning kunnen bouwen. Naar mijn mening moeten deze mensen helemaal niet geholpen worden! Het is de reinste onzin om geld te geven aan deze brandslachtoffers om een nieuw huis op te zetten.

Uiteraard is het een ander verhaal wanneer personen gewond zijn geraakt of overleden zijn. Dan is het zeer humaan en zelfs noodzakelijk om alle medische hulp te geven en eventueel de nabestaanden goed te ondersteunen.

Ik heb het dus specifiek over gevallen waarbij er alleen sprake is van materiële/financiële schade. Dus het verlies van slechts het bezit, het huis en de inboedel. Het is dan absurd om financieel te ondersteunen. U moet dat gewoon niet doen!

Maar waarom ben ik er zo fel op tegen dat deze personen met donaties en allerlei bedelactiviteiten om een nieuwe woning neer te zetten worden ondersteund?

Wij hebben als volwassenen in Suriname allemaal een bepaalde verantwoordelijkheid in de maatschappij. In een geordende samenleving zijn er diverse mogelijkheden om jezelf in te dekken, te beschermen, regels, wetten, normen en waarden, verplichtingen, rechten en ga zo maar door.

Indien je in het bezit bent van een eigen woning, heb je in ons land gelukkig het recht en alle mogelijkheden om je te verzekeren tegen brand, diefstal, orkaanschade waterschade, vandalisme enz. Elke Surinamer kan en mag daarvan gebruik maken.

Wat vaak gebeurt echter is dat deze woningbezitters hun bezit niet verzekeren. Hoe vaak leest u in de nieuwsberichten over woningbranden dat het pand niet verzekerd was? Heel vaak! Waarom? Deze personen nemen hun verantwoordelijkheid helemaal niet en rekenen bij calamiteiten op de hulp van de overheid (u en mijn belastinggelden) en gulle donateurs.

Dat is dus makkelijk zo!

In plaats van als een volwassen persoon hun verantwoordelijkheid te nemen en hun huis netjes te verzekeren bij Assuria, Fatum, Self Reliance, Parsasco en anderen, gebruiken zij hun geld om liever te gaan eten bij de diverse fastfood restaurants, mooie kleding en sieraden te kopen, te reizen of koek, snoep en chips te kopen in de supermarkt. Zeer onbezonnen!

Nadat zij vervolgens slachtoffer zijn geworden van brand, hebben ze wel alle energie om overal te bedelen en liters tranen te huilen tijdens hun ‘zielige’ bedelacties.

Ik doe daarom een beroep op alle gulle gevers om niet zomaar geld te geven aan personen die hun huis zijn kwijtgeraakt door brand en geen brandverzekering hebben afgesloten! Laten zij maar leren om hun geld beter te besteden en hun verantwoordelijkheid te nemen. Met zoveel bedelaars die dit gedrag vertonen bouw je Suriname niet goed op! Wel met mensen die hun verstand goed gebruiken en de juiste prioriteiten stellen.

De heer J. Kerto
Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud.

Overige berichten