fbpx
Facebook Pagelike Widget

BBGO vraagt Biza-minister aandacht voor lotsverbetering senioren

GFC NIEUWS- Voorzitter Renate Wouden-Bhugwandass van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) heeft donderdag tijdens een kennismakingsbezoek aan de minister van Binnenlandse Zaken (Biza), Bronto Somohardjo, aandacht gevraagd voor lotsverbetering van de senioren.

Ze merkte op dat sommige van de onderwerpen gepaard gaan met financiën en weer anderen niet. Deze zijn onder andere: het ratificeren van het OAS-document voor de bescherming van mensenrechten van senioren, het afschaffen van inhouding SZF-premie bij weduwen- en wezenpensioen en het uitkeren van een welzijnsuitkering aan gepensioneerden.

De belangenorganisatie heeft ook aandacht gevraagd voor gepensioneerde leden van parastatale bedrijven die niet in aanmerking zijn gekomen voor pensioenverhoging. Er is ook aandacht gevraagd voor mensen die de pensioenleeftijd hebben bereikt, maar geen pensioen ontvangen.

Deze groep van ongeveer duizend personen krijgt maandelijks een onderstand van tussen SRD 275 en SRD 375. Somohardjo gaf aan dat met zijn collegaminister van Financiën, Armand Achaibersing wordt nagegaan als er aanvulling kan komen uit het Covid-19 fonds.

De Biza-minister benadrukte dat senioren een speciale plek in zijn hart hebben. Volgens hem mag het nooit meer voorkomen dat senioren met name gepensioneerden de straat op moeten voor hun geld. Hij deelde mee dat de regering zich daarom ook vanaf haar aantreden sterk heeft gemaakt om als eerst de betaling van de pensioenen veilig te stellen. Om senioren beter te voorzien van informatie rond Covid-19 heeft Somohardjo aan de BBGO aangeboden kosteloos gebruik te maken van uitzendtijd bij de overheid.

De BBGO-voorzitter vroeg ook aandacht voor weduwen/weduwnaars van gepensioneerden die homoseksueel zijn en wier partners geen aanspraak kunnen maken op weduwepensioen. Indien de overheid geen homoseksuelen erkend, dan zou er volgens haar dan ook geen pensioen ingehouden moeten worden van ambtenaren die homoseksueel zijn.

August Boldewijn, adviseur van de BBGO, hield Somohardjo voor over de verschillende staatsbesluiten die zijn geslagen door de jaren heen. Het gaat in deze om besluiten die het mogelijk hebben gemaakt dat gepensioneerden ook mee worden genomen bij elke vorm van verhoging van de ambtenaren. Echter gebeurt dit niet gelijktijdig.

Boldewijn vertelde dat er een commissie is geweest die zich gebogen heeft over de Ambtenarenpensioenwet. In de commissie was ook de BBGO vertegenwoordigd. Voorgesteld is om de staatsbesluiten te incorporeren in de wet.

Wouden-Bhugwandass benadrukte dat de BBGO niet alleen op komt voor de belangen van gepensioneerden, maar ook van seniorenburgers in het algemeen. Aan de Biza-minister is aandacht gevraagd voor deelname van het BBGO in commissies, raden en werkgroepen als vertegenwoordiging van de senioren in Suriname.

Wouden-Bhugwandass merkte op dat de BBGO de grootste bond is in Suriname en daarom ook deel wenst te zijn bij vraagstukken aangaande senioren.

Minister Somohardjo beloofde een goede communicatie op na te houden met de BGGO en zal binnen een maand weer met de bond zitten voor een vervolggesprek.

Meer nieuws

Adhin wordt vandaag gehoord door hoorcommissie DNA

GFC NIEUWS- Parlementariër Ashwin Adhin wordt vandaag door een ingesteld hoorcommissie van De Nationale Assemblee (DNA) gehoord over zijn betrokkenheid bij vernietiging van media-apparatuur van…

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.