In Suriname stappen steeds meer basisschoolleerlingen op een elektrische fiets om naar school te reizen.
Hoewel deze moderne vorm van vervoer snel en praktisch is, groeit de bezorgdheid binnen de samenleving over de veiligheid van jonge weggebruikers.
Velen maken zich zorgen omdat kinderen vaak nog niet beschikken over het verkeersinzicht en de ervaring die nodig zijn om verantwoord en veilig te rijden.
De hogere snelheid van elektrische fietsen, vaak rond de 25 kilometer per uur, kan voor jonge fietsers al snel te hoog zijn.
Kleine fouten kunnen daardoor ernstige gevolgen hebben.
In combinatie met het ontbreken van veilige fietspaden en infrastructuur betekent dit dat kinderen vaak tussen gemotoriseerd verkeer moeten rijden, wat het risico op ongelukken verhoogt.
Hoewel de verantwoordelijkheid voor de veiligheid primair bij de ouders ligt, wordt ook van scholen en de overheid verwacht dat zij een belangrijke rol vervullen.
Internationaal gelden voor E-bikes vaak minimumleeftijden, meestal tussen 14 en 16 jaar.
Deze regels zijn gebaseerd op onderzoek naar de ontwikkelingsfase waarin jongeren beter in staat zijn om met snelheid en verkeerscomplexiteit om te gaan.
Suriname heeft momenteel geen specifieke regels of leeftijdsgrenzen voor dit soort vervoermiddelen, iets waar velen bezorgd over zijn.
De populariteit van elektrisch vervoer onder jonge scholieren brengt daarmee ook risico’s met zich mee.
Zonder duidelijke regelgeving, educatie en verbeterde infrastructuur vreest men dat het aantal verkeersongevallen zal toenemen.
Kritische stemmen roepen daarom op tot maatregelen om de veiligheid van jeugdigen beter te waarborgen.

Shafely maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Contact: info@gfcnieuws.com of WhatsApp.