Bapuji krijgt levenslang voor verkrachting

Een belangrijke spirituele leider is woensdag in India veroordeeld tot levenslang voor een verkrachting. De goeroe zou tientallen miljoenen volgelingen hebben. 

Goeroe Asaram Babu, geboren als Asumal Harpalani en onder zijn gevolg ook bekend als Bapuji, nu 77, werd vijf jaren terug gearresteerd op verdenking van seksueel misbruik van het meisje dat toen 16 jaar oud was.

Hij zit sindsdien gevangen en meerdere voor vrijlating op borgtocht werden geweigerd. In het vonnis staat dat hij gevangen blijft tot zijn dood.

De ouders van de tiener waren volgelingen van Bapuji; ze brachten haar naar een van zijn ashrams om spirituele instructie te krijgen.

Meer verkrachtingen

In plaats van geestelijk onderricht dwong hij haar tot seksuele handelingen, stelde een hof in Jodhpur, in de westelijke staat Rajasthan.

Er lopen nog onderzoeken in enkele andere verkrachtingszaken tegen de goeroe en een zoon.

In januari 2013, zou Asaram gezegd hebben dat het slachtoffer van een verkrachting in Delhi in 2012 even schuldig was als haar verkrachters: “Kan één hand klappen? Ik denk het niet.” 

Getuigen vermoord

Hij zou ook tegen strengere straffen zijn voor verkrachters omdat hij van mening is dat de wet zou kunnen worden misbruikt.

In de afgelopen jaren zijn diverse getuigen in de zaak tegen Asaram aangevallen en vermoord.

Asaram Babu zou wereldwijd 40 miljoen volgelingen hebben. Zijn bezittingen zouden een totale waarde hebben van 23 miljard roepies (346.386.302 dollars).

Overige berichten