fbpx
Banken passen opnamebeleid vreemde valuta aan

GFC NIEUWS- Als gevolg van het wegvallen van de contante vreemde valuta geldtransporten van de Centrale Bank van Suriname, van en naar Hong Kong en later ook het wegvallen van de vreemde valuta geldtransporten vanuit de Federal Reserve (FED), is er een tekort ontstaan aan contante vreemde valuta in de markt.

Vanwege de wereldwijde COVID-19 crisis, is ook de instroom van vreemde valuta via bezoekende toeristen komen weg te vallen, hetgeen de beschikbaarheid aan vreemde valuta verergerd heeft, zegt de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) in een persbericht.

Als gevolg van de tekorten aan contante vreemde valuta, zijn banken genoodzaakt om een aangepast vreemde valuta opnamebeleid te hanteren, om te kunnen voldoen aan de contante opvragingen van klanten. Het aangepaste vreemde valuta opnamebeleid varieert per bank. De banken hanteren geen standaard vreemde valuta opnamebeleid, omdat de liquiditeitspositie van elke bank anders is. Het beleid is onder andere ook afhankelijk van de structuur van de bank, de klantengroepen en de behoeften van deze groepen.

De bankiersvereniging geeft aan dat de banken verschillende opties hanteren. De opties verschillen per bank en cliënten dienen bij hun bank naar het vreemde valuta opnamebeleid te informeren.

De opties:

1. Contante vreemde valuta opname variërend tussen EUR/USD 250,00 tot EUR/USD 500,00 per week, per klant;
2. Contante vreemde valuta opname op basis van vreemde valuta stortingen. Dat wil zeggen, het op te nemen vreemde valuta bedrag in contanten dient gelijk te zijn aan het bedrag dat gestort is op de vreemde valuta bankrekening. Let wel: het is de banken verboden om tegen de wil van de klant, de opgevraagde vreemde valuta contanten, in Surinaamse Dollars uit te betalen.

Om de tekorten in vreemde valuta contanten op te vangen, stimuleren banken de diverse elektronische en girale betaaloplossingen. Deze zijn efficiënter en veiliger dan het gebruik van contanten. Klanten kunnen onbeperkt over hun girale vreemde valuta tegoeden beschikken en het lokaal en internationaal betalingsverkeer ondervindt geen beperkingen. Het gebruik van de elektronische kanalen reduceert ook met name het risicoprofiel van het financiële systeem voor wat betreft het risico van witwassen van geld en terrorismefinanciering.

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…