Banken passen opnamebeleid vreemde valuta aan

GFC NIEUWS- Als gevolg van het wegvallen van de contante vreemde valuta geldtransporten van de Centrale Bank van Suriname, van en naar Hong Kong en later ook het wegvallen van de vreemde valuta geldtransporten vanuit de Federal Reserve (FED), is er een tekort ontstaan aan contante vreemde valuta in de markt.
Vanwege de wereldwijde COVID-19 crisis, is ook de instroom van vreemde valuta via bezoekende toeristen komen weg te vallen, hetgeen de beschikbaarheid aan vreemde valuta verergerd heeft, zegt de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) in een persbericht.
Als gevolg van de tekorten aan contante vreemde valuta, zijn banken genoodzaakt om een aangepast vreemde valuta opnamebeleid te hanteren, om te kunnen voldoen aan de contante opvragingen van klanten. Het aangepaste vreemde valuta opnamebeleid varieert per bank. De banken hanteren geen standaard vreemde valuta opnamebeleid, omdat de liquiditeitspositie van elke bank anders is. Het beleid is onder andere ook afhankelijk van de structuur van de bank, de klantengroepen en de behoeften van deze groepen.
De bankiersvereniging geeft aan dat de banken verschillende opties hanteren. De opties verschillen per bank en cliënten dienen bij hun bank naar het vreemde valuta opnamebeleid te informeren.
De opties:
1. Contante vreemde valuta opname variërend tussen EUR/USD 250,00 tot EUR/USD 500,00 per week, per klant;
2. Contante vreemde valuta opname op basis van vreemde valuta stortingen. Dat wil zeggen, het op te nemen vreemde valuta bedrag in contanten dient gelijk te zijn aan het bedrag dat gestort is op de vreemde valuta bankrekening. Let wel: het is de banken verboden om tegen de wil van de klant, de opgevraagde vreemde valuta contanten, in Surinaamse Dollars uit te betalen.
Om de tekorten in vreemde valuta contanten op te vangen, stimuleren banken de diverse elektronische en girale betaaloplossingen. Deze zijn efficiënter en veiliger dan het gebruik van contanten. Klanten kunnen onbeperkt over hun girale vreemde valuta tegoeden beschikken en het lokaal en internationaal betalingsverkeer ondervindt geen beperkingen. Het gebruik van de elektronische kanalen reduceert ook met name het risicoprofiel van het financiële systeem voor wat betreft het risico van witwassen van geld en terrorismefinanciering.

Overige berichten